Preguntes més freqüents - Moodle
Quan entris per primer cop a l'Aula Virtual veuràs l'espai de comunicació (Tauler de tutoria i Fòrum) i la secció General amb el programa i informació bàsica sobre el curs. Perquè apareguin les activitats del curs, entra al Tauler de tutoria, llegeix els missatges del tutor i descarrega el pla de treball, que és el document amb les dates de lliurament de les tasques d'avaluació del curs.
Pots fer el curs amb dispositius mòbils des d'un navegador (preferiblement Google Chrome, Mozilla Firefox o Microsoft Edge). Recomanem posar el dispositiu en posició horitzontal per veure millor els continguts.
També pots accedir al curs des de l'aplicació de Moodle, però hi ha algunes activitats que des de l'app no es poden resoldre adequadament. Per això, recomanem accedir a Moodle des d'un navegador.
Primer de tot, recomanem que llegeixis la informació que el tutor publica al Tauler de tutoria, on pot haver especificat el millor canal per comunicar-s'hi.
Si no tens indicacions del tutor, pots escriure públicament al Fòrum, on el tutor i la resta d'alumnes llegiran el teu missatge.
També pots enviar un correu electrònic al tutor. Per fer-ho, cerca el tutor a Participants (al menú desplegable esquerre) per veure la seva adreça electrònica.
També li pots escriure un missatge pel xat de l'aula. Per fer-ho, prem la icona que hi ha al costat del perfil personal, a la cantonada superior dreta, busca el tutor als contactes i escriu.
Clica la icona de les tres ratlles que apareix a la cantonada superior esquerra de la pantalla i tornaràs a veure el menú de navegació.
Al menú lateral dret hi ha l'enllaç anomenat Com funciona el curs?, que permet reprendre la visita guiada cada vegada que el premis.
Un cop dins l'activitat, per enregistrar-te fes clic a la icona micròfon o càmera que trobaràs a la barra d'eines de l'editor, fes clic a inicia l'enregistrament i parla. Quan hi tornis a clicar, s'aturarà la gravació i es crearà un fitxer. Pot ser que s'obri un avís per permetre l'ús del micròfon o la càmera. L'has d'acceptar per fer l'activitat.
Assegura't que tens l'editor per defecte seleccionat. Entra al curs, ves a Preferències, que trobaràs a la cantonada superior dreta un cop hagis desplegat el menú del costat del teu nom. Ves a la columna Compte d'usuari i selecciona Preferències de l'editor. Obre el menú desplegable i selecciona Editor per defecte. No t'oblidis de desar els canvis.
Des de l'app de Moodle aquesta funció no està activa. Entra a l'entorn virtual des d'un navegador (Google Chrome, Mozilla Firefox o Microsoft Edge). També pots optar per enregistrar-te i adjuntar el fitxer a l'activitat, o bé gravar-te des de Vocaroo i enganxar l'enllaç a l'editor de l'activitat.
Et pots trobar que hagis de fer una tasca d'expressió oral, en què hagis de penjar un arxiu de so o de vídeo, o bé una tasca d'expressió escrita, en què hagis de penjar un arxiu de text. Per fer-ho:
-
Dins de la tasca, fes clic al botó Afegeix la tramesa i s'obrirà la pantalla Fitxers de la tramesa.
-
Clica a la icona de l'esquerra Afegeix.
-
Quan s'obre la finestra Selector de fitxers clica el botó Tria un fitxer i selecciona del teu ordinador l'arxiu que vulguis annexar.
-
Posa-li un nom, clica el botó Penja aquest fitxer i ja l'hauràs pujat a Fitxers de la tramesa.
-
Per annexar-lo a la tasca clica el botó Desa els canvis i veuràs que el fitxer apareix com a tasca lliurada.
-
Un cop fet, assegura't que s'hagi penjat correctament.
Si t'has equivocat i vols substituir el fitxer:
-
Clica el botó Edita la tramesa i s'obrirà la pantalla Fitxers de la tramesa.
-
Clica damunt del fitxer i a continuació el botó Suprimeix.
-
El fitxer s'haurà eliminat i ja podràs tornar a fer els passos anteriors per pujar el nou fitxer.
Quan la versió del fitxer sigui la definitiva, clica el botó Trametre la tasca i l'enviament serà definitiu (ja no hi podràs fer més canvis).
El següent procediment et permetrà verificar que una tasca ha estat lliurada o annexada correctament:
-
Accedeix a la tasca.
-
Verifica que a l'apartat Estat de la tramesa apareix S'ha tramès per qualificar (el text ha de tenir un fons de color verd). Observa també la data de la Darrera modificació: aquesta data certifica el dia i l'hora del lliurament de l'activitat a l'Aula Virtual. Recorda que mentre la tasca estigui oberta podràs modificar-la o substituir el fitxer lliurat. Si no hi apareix cap data, vol dir que l'activitat no està lliurada.
Si la tasca està habilitada per escriure text en línia, escriu directament dins de l'editor de text en línia.
Si fas clic a la icona , apareixeran diferents opcions per enriquir el text (negreta, cursiva...). Pensa que si fas copia i enganxa des d'un processador de textos, especialment si és des del Word, arrossegues la codificació que hi ha al darrere del format (no la veus, però hi és) i el quadre d'edició de l'Aula Virtual no la llegeix, per això apareix desconfigurat.
Quan hagis de fer una intervenció oral o escrita en un fòrum , clica el botó Afegeix un tema de debat nou, posa un títol al camp Assumpte i escriu en el camp de text del Missatge. Si vols fer una intervenció oral, clica la icona de micròfon o de càmera i parla. Finalment, clica el botó Envia al fòrum.
En moments en què el sistema va una mica lent, pot passar que enviïs un missatge al fòrum (clicant el botó corresponent) però la pantalla no canviï. Llavors com que dubtes si has tramès el missatge resulta que tornes a clicar el botó Envia al fòrum. El resultat és que publiques la mateixa intervenció dues vegades.
Per evitar confusions, és millor que n'eliminis una: tens 30 minuts per tornar a editar una de les intervencions i esborrar-la.
Els qüestionaris tenen diverses pàgines amb activitats. A mesura que les vagis fent, ves passant de pàgina. El menú dret t'indica del nombre d'activitats del qüestionari.
Quan arribis al final, prem el botó Acaba l'intent. S'obrirà una altra pantalla perquè verifiquis la teva decisió, torna a prémer el botó Envia-ho tot i acaba.
Les activitats d'aprenentatge en format H5P no desen les respostes. Cal que les acabis perquè l'activitat quedi marcada com a feta. Tanmateix, la propera vegada que hi entris la tornaràs a veure en blanc. Per tant, quan comencis una activitat d'aquest tipus, assegura't de completar-la perquè quedi marcat que almenys l'has feta una vegada.
Obre el menú desplegable esquerre, si cal, i prem l'apartat Qualificacions. Assegura't que ets a la pestanya Informe d'usuari. Veuràs l'apartat de cada tasca després que el tutor les hagi puntuat.
Si fas un curs no homologat (Bàsic 1, Bàsic 2, Elemental 1, Elemental 2, Intermedi 1, Intermedi 2, Suficiència 1, Suficiència 2), el Total de tasques d'avaluació és igual que el Total del curs.
Si fas un curs homologat (Bàsic 3, Elemental 3, Intermedi 3, Suficiència 3, C2), el Total del curs és la conversió sobre 20 del Total de tasques d'avaluació.
Pot ser que hagis fet la tasca, però encara no en vegis la nota ja que les notes de les tasques es veuen a l'apartat Qualificacions després que el tutor les hagi puntuat.
Els fòrums i els wikis no tenen una puntuació concreta. El tutor pot fer algun comentari, però no els puntuarà.
A mesura que facis les activitats d'un qüestionari , en pots comprovar les respostes correctes amb el botó Comprova. Quan arribis al final, després de prémer el botó Envia-ho tot i acaba en veuràs les solucions.
Les activitats d'aprenentatge es poden fer tantes vegades com vulguis. Les tasques , en canvi, són activitats d'avaluació i només tens un intent.
Al curs hi ha activitats d'aprenentatge i tasques d'avaluació. Hi ha activitats d'aprenentatge que són obligatòries i d'altres que no ho són. Les obligatòries les has de fer per poder veure les tasques. Consulta el pla de treball per saber quines activitats d'aprenentatge són obligatòries.
A l'apartat Recursos de l'aula hi ha enllaços a diccionaris i altres espais de consulta adaptats a cada nivell.
No és cap problema del vídeo, sinó de la velocitat de la connexió que estàs utilitzant.
Prova-ho en un altre moment o des d'una altra connexió amb més velocitat.
Les activitats en format H5P triguen una mica més que la resta a carregar-se. A més, hi pot haver un excés de concurrència a l'aula en aquell moment que n'alenteix la càrrega. Tingues paciència.
Pot ser que no puguis accedir a determinades prestacions perquè tens bloquejades les finestres emergents (pop-ups). Per activar-les per defecte has de seguir diferents vies segons el navegador que tinguis.
Mozilla Firefox. Paràmetres / Contingut. Has de desmarcar la casella on diu Bloca les finestres emergents (aquesta acció afectarà tots els pop-ups de totes les webs que visitis) o bé fer clic a Excepcions i afegir l'adreça de l'Aula Virtual.
Google Chrome. Configuració / Mostra la configuració avançada / Privadesa / Configuració del contingut / Finestres emergents. Escull Permet que tots els llocs mostrin finestres emergents (aquesta acció afectarà tots els pop-ups de totes les webs que visitis) o bé fer clic a Administra excepcions i afegir l'adreça de l'Aula Virtual.
Microsoft Edge. Configuració / Galetes i permisos del lloc / Tots els permisos / Finestres emergents i redireccions. Has de desmarcar la casella on diu Bloqueja (opció recomanada). Aquesta acció afectarà tots els pop-ups de totes les webs que visitis. També pots fer clic a Permet i afegir l'adreça de l'Aula Virtual.
Fixa't que la teva imatge no tingui un pes gaire elevat. La mida recomanada i suficient és 20kB, aproximadament.
Si canvies una imatge per una altra, deses els canvis però encara t'apareix l'anterior, força l'actualització de la pàgina (F5).
Si tens dubtes tècnics, pots utilitzar el formulari que hi ha a l'Espai alumne.