Modalitat semipresencial
MODALITAT SEMIPRESENCIAL
- Què és la modalitat semipresencial?
Els cursos semipresencials combinen la modalitat en línia i la modalitat presencial. Això vol dir que els 50% de les hores lectives del curs es treballen dins una aula virtual Moodle i el 50% restant s'assisteix a classe presencialment. El treball en línia i l'assistència a classe són obligatoris.
Pel que fa a la part en línia, l'alumne treballa dins una aula virtual Moodle que conté el contingut més teòric del curs, el pla de treball que cal seguir per assolir els continguts del curs, el calendari, eines de consulta, espais de comunicació amb el professor del curs dins el mateix Moodle o amb una aula Teams, etc. El professor/tutor guia els alumnes i els dona suport en l'aprenentatge dins l'espai virtual.
En les classes presencials, l'alumne assisteix a classe amb la resta d'alumnes del curs i el professor, practica i aprofundeix en els continguts treballats a l'aula virtual Moodle. Les classes presencials són especialment importants per practicar l'oralitat i, abans d'assistir a classe, cal haver treballat el contingut a l'espai virtual.
Part presencial | Part en línia |
---|---|
|
|
Si, d'acord amb les normes sanitàries en algun moment no es poden fer cursos presencials, la part presencials d’aquests cursos es reorientarà a alguna de les modalitats a distància.
- Com són les sessions semipresencials?
Solen ser d’una sessió presencial per setmana, d’unes dues hores per sessió, i la resta es fa a través de l’aula Moodle.
- Com es fa l'avaluació?
Els cursos homologats, que permeten obtenir un certificat equivalent al de la Secretaria de Política Lingüística, són els que arriben al final de cada nivell de coneixements del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR): Bàsic 3, Elemental 3, Intermedi 3, Suficiència 3 i Superior C2. En aquests cursos, l'avaluació és la suma de l'avaluació de curs (i per tant del seguiment de les tasques proposades pel professor) més la nota final de la prova d'assoliment. La part escrita d’aquesta prova és presencial i la part oral pot ser presencial o bé en línia.
En els cursos no homologats, l'avaluació és continuada a partir del seguiment de les tasques del curs.
Consulteu la normativa per conèixer els requisits específics de cada cas.
- Activitats fora de l'aula
Els cursos del CPNL incentiven la relació amb l'entorn sociocultural dels alumnes, a través de propostes complementàries com el Voluntariat per la llengua, les pràctiques lingüístiques o els clubs de lectura.
Les pràctiques lingüístiques són obligatòries al curs Bàsic 3.
- On es fan els cursos?
La part presencial dels cursos es fa en aules que tenim a molts municipis de Catalunya. La part en línia es fa aula Moodle. Al cercador de cursos es poden consultar tots els cursos i el lloc on es fan. Així mateix, els cursos semipresencials tenen el suport d'una aula Teams, on hi ha activitats complementàries a les classes.
- Quins avantatges tens, amb la modalitat semipresencial?
La modalitat semipresencial permet la relació directa entre alumne i professor i permet compartir amb els companys un espai de relació, formació i aprenentatge, però també incorpora els avantatges de la modalitat en línia, ja que una part del curs es pot seguir de la manera més adaptada a l'alumne: horaris, lloc, temps de dedicació, etc.
El seguiment del pla de treball que proposa el professor assegura que es van adquirint els continguts i l'alumne sempre té al seu abast el contacte amb el seu professor.
- Quins requisits tecnològics tens?
La part no presencial dels cursos semipresencials es fa per mitjà d'una aula Moodle, que és l'espai on hi ha els continguts del curs. Cal, doncs, disposar d'un ordinador amb connexió a Internet amb micròfon i càmera, o bé d'un dispositiu mòbil.
Es recomana, però, que els cursos se segueixin amb un ordinador de sobretaula, sobretot a partir del nivell elemental, ja que els dispositius mòbils resulten poc adients per escriure textos llargs.
Aquests cursos requereixen un mínim d'habilitats informàtiques.
- Normativa
Vegeu la normativa dels cursos per conèixer la resta de requisits.
- Com és la comunicació entre els alumnes i el professorat?
El CPNL dona, a cada alumne, una adreça de correu electrònic del tipus nom.cognom@alumnes.cpnl.cat. Les comunicacions entre el CPNL i els alumnes van per aquesta adreça, de manera que és molt important que els alumnes la revisin periòdicament.
Per poder fer servir l'adreça electrònica d'alumne, és imprescindible que, un cop feta la inscripció, cada alumne l'activi. En aquesta pàgina expliquem com fer-ho.
- Quina oferta de cursos semipresencials té el CPNL?
El CPNL posa a disposició dels seus usuaris un cercador de tots els cursos. Per accedir-hi, cal fer clic a l’enllaç:
Allà primer cal dir si es coneix el nivell (qui no sàpiga quin nivell ha de fer, cal que visiti aquesta pàgina).
Quan tenim el nivell, podem cercar a partir d’aquest nivell i també per població. El resultat és una llista amb tots els cursos que compleixen els criteris de cerca:
En aquesta llista, ja es pot observar que hi ha una columna amb la modalitat de cada curs.
Per veure només els cursos semipresencials, cal aplicar el filtre de l’esquerra:
Un cop hem aplicat els filtres que ens interessin (modalitat, municipi, horari, dates), poder fer clic al curs, per veure’n la fitxa de detall.
Si el curs ens agrada, podem copiar-ne el codi:
En el període d'inscripcions podem anar a la plataforma d'inscripció i tràmits i cercar-hi el curs.
- Si tinc problemes, a qui puc demanar ajuda?
Si ja has començat el curs, el professor pot oferir ajuda personalitzada. Si tens problemes tècnics durant el procés d’inscripció, l’equip d’Atenció i Suport us ajudarà quan ho necessiteu. Podeu posar-vos-hi en contacte per mitjà d’aquest formulari.