Alumnes, voluntaris i aprenents de Vilafranca visiten la Casa de la Festa Major

Activitats complementàries

Més de trenta persones participen en la sortida per conèixer el patrimoni cultural i festiu de la vila penedesenca

Un grup de trenta-dues persones, entre voluntaris, aprenents i alumnes dels cursos de català, va visitar el 8 de març passat la Casa de la Festa Major, reformada recentment, per conèixer els elements que s'hi exposen permanentment relacionats amb una festa que té l'origen al segle XVII.

Tradició i emoció

La visita va tenir dues parts. A la primera es va poder veure un vídeo en què es fa un recorregut del dia a dia de la festa a través dels espais i elements tradicionals que tenen lloc del 29 d'agost al 2 de setembre. La segona part consistia a fer la visita d'aquest nou espai on s'exposen els elements protagonistes de la festa per apropar-s'hi, conèixer i experimentar les sensacions que es viuen durant els dies de la Festa Major. Actes religiosos, populars, música, imatges, bestiari, gegants, balls, colles castelleres... i els diferents actes tradicionals formen part de la festa que al 1991 va ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, per la conservació del seu folklore i riquesa cultural..

Perquè la visita fos més enriquidora es van formar petits grups amb un o dos voluntaris que anaven guiant, explicant i transmetent el sentit i les emocions que tenia la festa per a cadascun d'ells.

Conèixer, enriquir-se, practicar el català, compartir... van ser algunes de les experiències de la visita cultural. La sortida va ser una iniciativa d'un grup de voluntaris i aprenents que van voler obrir-la a altres persones perquè també en gaudissin.

Festa popular i participativa

La Festa Major de Vilafranca és sens dubte una de les festes populars més espectaculars de Catalunya i el seu model ha servit d'inspiració a moltes altres festes majors del país.

Des del segle XVII manté una estructura similar que inclou els actes religiosos i els actes populars que omplen els carrers i places de la població. A part d'espectacles de tota mena, el que la fa única és el riquíssim patrimoni folklòric constituït pel gran nombre de balls, la música de les gralles i l'arreladíssima tradició castellera. Comença el 29 d'agost, no para fins el 2 de setembre i té el seu punt culminant el dia 30, diada de Sant Fèlix, patró de Vilafranca.

Folklore, espectacles i música conformen una festa que té en la participació popular el seu element clau.

Galeria

Vols compartir aquesta notícia?