El Voluntariat per la llengua i Xerrem Junts celebren el final de curs a l’escola Pau Boada de Vilafranca
Els participants fan una valoració positiva de les propostes que animen a parlar en català
El 2 de juny passat, més de 20 persones es van reunir per celebrar el final de curs del Voluntariat per la llengua (VxL) i també del programa Xerrem Junts, que promou la CAL, l'Ajuntament de Vilafranca i el Servei de Català (SC) de Vilafranca i l'Alt Penedès a l'escola Pau Boada, de Vilafranca del Penedès.
Pel que al VxL, la trobada tenia com a objectiu valorar el funcionament de l'edició que es va iniciar al mes de març amb 5 voluntàries i 8 aprenentes, entre trios i parelles lingüístiques. Les participants van compartir les experiències i també van explicar com s'havien organitzat les converses.
A més de les voluntàries i aprenentes que van participar a la sessió de tancament del curs, també hi van assistir, per part de l'escola, la directora, Imma Badell, i la tècnica d'Integració Social, Belén Molina. Per part de l'SC de Vilafranca i l'Alt Penedès, hi va ser la dinamitzadora del programa del VxL, Gemma Garcia. L'activitat es va fer al pati de l'escola.
Enriquiment mutu i agraïment
Les opinions i els comentaris sobre l'experiència de les converses van anar al voltant dels beneficis del coneixement de la llengua i també de l'experiència i enriquiment mutu. Una voluntària compartia: "ens hem enriquit totes. He descobert la humanitat i senzillesa de les aprenentes. M'encanta el seu caràcter", "he descobert la cultura marroquina", "la meva voluntària és una amiga". Agraïment de les converses del VxL era la paraula que sortia tant de les voluntàries com de les aprenentes.
Al final de la sessió es van repartir els diplomes de participació al programa.
Compartint humanitat
La trobada també tenia com a objectiu valorar el programa Xerrem Junts, que es va iniciar al mes de març a l'escola. Petits grups de mares aprenentes (xerraires), s'han anat trobant setmanalment amb les voluntàries (guies) per parlar en català. El coordinador de la CAL, Saoka Kingolo, expressava el gran potencial d'aquest programa, ja que té la finalitat d'oferir espais per a l'aprenentatge de la llengua, però també per trobar-se i compartir humanitat. "No s'ensenya, es parla", expressava. Tant les xerraires, algunes d'elles també participants al VxL, com les guies d'aquests grups estaven satisfetes de la nova experiència de compartir el català.
La directora de l'escola va posar en valor que estiguessin en funcionament aquests dos programes i va expressar que l'escola feia de paraigua amb les iniciatives que potencien el català i que també tenen un gran valor social: "l'escola és casa nostra".
L'escola Pau Boada forma part de les entitats i organismes adherits al VxL que donen suport al programa des de l'any 2018.