El Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf impulsa un Pla de millora de l’atenció dels usuaris en català, amb el suport del CPNL
El Pla parteix de la premissa que compartir la llengua dels pacients i usuaris en general ajuda a oferir un servei millor
Arran de la necessitat detectada pel que fa a la dificultat d'una part del personal del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf (CSAPG) d'usar el català adequadament en la comunicació amb els usuaris, aquest organisme va iniciar els contactes amb el Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf, del CPNL, a fi d'elaborar un projecte d'actuació per incrementar els coneixements de català, sobretot del personal assistencial.
Anàlisi de necessitats
El Pla de millora elaborat conjuntament parteix de la premissa que compartir la llengua dels pacients ajuda a oferir un servei millor. Alhora, pretén fomentar l'adequació de les comunicacions del CSAPG als usos lingüístics propis de l'administració pública a través de la difusió de bones pràctiques en l'atenció, sobretot oral, als usuaris.
Des del mes d'abril aquestes dues organitzacions han estat treballant en l'anàlisi de les necessitats de formació dels professionals que fan atenció al públic a qualsevol de les diferents àrees assistencials i no assistencials de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès de Vilafranca del Penedès; de l'Hospital Residència Sant Camil de St. Pere de Ribes i de l'Hospital Sant Antoni Abat i el Centre de Rehabilitació de Vilanova i la Geltrú, que tenen un total de 1.800 treballadors i que atenen un volum de prop de 260.000 habitants.
Formació i sensibilització
Durant l'últim trimestre de l'any, s'organitzarà la inscripció a cursos de català del nivell adequat a cadascun dels professionals que volen millorar el domini d'aquesta llengua i també s'organitzaran tallers de sensibilització per reflexionar i orientar sobre la importància de la comunicació en català amb els usuaris en l'àmbit de la salut. Un altre dels recursos previstos que es difondran per consolidar el domini del català per part del personal que l'està aprenent serà el Voluntariat per la llengua.
Després de l'execució d'aquest Pla de millora, que s'haurà desplegat d'abril a desembre d'enguany, s'avaluaran quins han estat els resultats i si cal mantenir algunes actuacions per continuar augmentant la qualitat assistencial en la comunicació directa amb els pacients.