La diversitat de llengües a les aules de Molins de Rei
El Dia Internacional de la Llengua Materna o Primera ha permès identificar la varietat de llengües dels alumnes dels cursos de català i posar en valor la importància de totes elles
El dia 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna o Primera i té com a objectiu principal la reivindicació de l'existència de totes les llengües i, per tant, la lluita contra la desaparició de qualsevol d'elles. Alhora, fomenta les llengües com una eina d'inclusió. Aquesta commemoració se celebra el dia 21 de febrer precisament en record de les persones que l'any 1952 es van manifestar i van morir per reclamar l'ús del bengalí al seu país, l'actual Bangladesh, on s'imposava l'urdú com a llengua oficial.
El català continua sent una llengua minoritzada, malgrat els 10 milions de persones que el parlen, ja que no té el reconeixement que li correspondria, però a les aules dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística es treballa perquè sigui una eina d'integració i, sobretot, perquè parlar-la proporcioni les mateixes oportunitats de tot tipus a les persones que han vingut d'altres països. És per això que un reconeixement a les llengües dels alumnes és un pas més en la col·locació del català al mateix nivell que altres llengües.
L'amazic, l'àrab, el castellà, el fula, el georgià, el guaraní, el jula, el nàhuatl, el polonès, el rus i el xinès són les llengües primeres de l'alumnat dels cursos del Servei Local de Català de Molins de Rei i amb ells hem conegut l'origen de les llengües. A més, mitjançant uns vídeos, ens han explicat quina paraula els agrada en català i com la dirien en les seves llengües i per quin motiu han volgut aprendre el català. Els motius principals han estat per integrar-se millor i perquè els agrada la cultura catalana. Llengua i cultura, doncs, lligades.
Fora de l'aula, la ràdio municipal, Ràdio Molins de Rei, també ha fet difusió de l'objectiu del DILM i els alumnes del curs de Suficiència han participat en una activitat amb l'establiment que va seguir les pràctiques de l'activitat Comerços aprenents.