Protagonista del mes: Tot begut Tot per Beure

Voluntariat per la llengua

Entrevistem el Jaume Julià, propietari, juntament amb Eva Marcos, del celler de cervesa artesana Tot begut Tot per Beure.

1/ Parleu-nos una mica de la vostra relació amb Sant Boi de Llobregat.
L´Eva va néixer aquí i jo hi vaig arribar fa més de 30 anys. Fem vida en aquest poble, hi treballem i, per descomptat, també gaudim del seu comerç i de les seves festes...

2/ I ara del naixement de la vostra botiga.
Nosaltres ja teníem una cerveseria a la mateixa zona. Ens dedicàvem a les cerveses d'importació, però era un establiment força més convencional. El que ens va empènyer a engegar aquest projecte va ser el fet que just començaven a sorgir les cerveses artesanes i de proximitat... i nosaltres, que som molt amants de la cervesa, ens vam inspirar una mica en les petites bodegues del Born o del Poble Sec de Barcelona.  Vam començar servint-hi només cerveses, però al cap d'un temps vam afegir-hi altres productes i també degustació. El 2014 vam rebre una menció especial a la millor iniciativa comercial en els PREMIS DELTA.

3/ Té un nom ben particular, quin n'és l'origen?
TOT BEGUT TOT PER BEURE és el nom que vam escollir. És una mica llarg... però tot ve de la frase de Pep Guardiola, exentrenador del FC Barcelona, en el moment que el seu equip va guanyar tots els títols possibles. Ell va pronunciar la frase que va inspirar el nostre nom: TOT GUANYAT TOT PER GUANYAR. Nosaltres la vàrem modificar i va quedar molt original, tant, que fins i tot van arribar a parlar de nosaltres a l'emissora RAC1, com un dels noms més peculiars dels comerços del nostre país.

4/ Quantes persones treballeu en aquest establiment?
L'Eva, que és la meva parella, i jo mateix.

5/ Quins productes oferiu en aquest establiment?
Com a producte principal: cervesa artesana de proximitat o d'importació. Disposem de sis sortidors de cervesa de diversos estils i també d'una àmplia oferta d'ampolles i llaunes. També hi podeu trobar una bona varietat de vins de les diverses varietats catalanes amb denominació d'origen (DO), com ara: Montsant, Terra Alta, Costers del Segre... I per menjar o picar: formatges amb DO, alguns platets i pastissos elaborats per l'Eva. Els caps de setmana al migdia també fem l'hora del vermutet i, com ha de ser, amb un molt bon vermut de Reus...

6/ Quines són les begudes i els plats que tenen més èxit?
Les que tenen més èxit són les cerveses d'estil IPA (India Pale Ale), d'origen anglosaxó, i que són tendència des de la nostra inauguració ja fa nou anys. Pel que fa als vins, hi ha un vi blanc afruitat d'aquí del Penedès que agrada moltíssim i que servim des del primer dia. Respecte als negres, depèn de l'època, però demanen molt els de la DO Montsant. Els nostres clients sempre volen tastar vins de la terra. A l'hora de menjar, els plats més populars són les nostres taules variades de formatges amb DO o d'embotits de qualitat, alguns platets guisats i les postres que elabora l'Eva.

7/ Quan fa que sou establiment adherit al Voluntariat per la llengua?
Fa gairebé un any que hi som.

8/ Per quin motiu us vau fer comerç col·laborador amb el programa VxL?
No coneixíem aquesta iniciativa, tot i que  sí que estàvem adherits a la Plataforma per la Llengua. Però un dia ens van fer una visita i ens van proposar unir-nos a  aquest projecte tan estimulant per potenciar el català i que té com a objectiu que la gent aprengui i reforci la nostra llengua. Ser-hi és coherent amb la línia del nostre local, amb les cartes de menjar i beure que sempre han estat redactades únicament en català, així com les pissarres on s´anuncien tots els nostres productes. Aquí, nosaltres, d´entrada sempre parlem català... Si són de fora i no entenen la nostra llengua, ens hi adaptem sense problemes...

9/ Parleu-nos una mica del barri on hi ha l'establiment.
El local es troba al nucli antic del poble de Sant Boi de Llobregat, molt a prop de l´Ajuntament. Aquí hi ha gent de tota la vida, però al voltant d`aquest nucli hi ha barriades amb moltes persones que han arribat aquests darrers anys i que necessiten que els ajudem a adaptar-se als nostres costums i la nostra llengua.

10/ Quin tipus de clientela teniu?
Evidentment, tenim molta gent del barri com a clients, però també venen de tot Sant Boi a tastar els nostres productes i de les poblacions del voltant.  També hi ha molta gent de pas, que venen aconsellats pels hotels i hostals d`aquí, del poble. Fins i tot tenim clients que fan una escapadeta des de l´aeroport per tal de fer unes cerveses abans de continuar el vol!

11/ Segur que en tot aquest temps en aquest negoci, amb una clientela ben diversa, heu viscut moltes anècdotes lingüístiques. Ens n'expliqueu alguna? 
Una vegada van venir uns nois d'Andalusia i nosaltres, que no ens en vam adonar, vam estar tota l'estona parlant-los en català. Tot i que, òbviament, els costava una mica entendre'l, ens van animar a continuar fent-ho en català... Deien que  així l'aprendrien.

12/ El vostre sector ha estat un dels més afectats per la pandèmia. Com veieu el futur?
És veritat que ho hem passat força malament. Nosaltres ens hem anat adaptant als horaris que canviaven, hem obert una terrassa -abans no en teníem- i portem la mascareta tot el dia. A l'hora de vendre, hem passat a fer més venda dels nostres productes de prestatgeria i, fins i tot, hem portat els productes a casa dels clients... Però creiem que, amb una mica de paciència... i una bona cervesa artesana, ens en sortirem.

Gràcies per la vostra participació, Eva i Jaume!

Les persones que vulguin adherir el seu comerç com a establiment col·laborador amb el Voluntariat per la llengua es poden adreçar a jgimeno@cpnl.cat

Vols compartir aquesta notícia?