L’INS Jonqueres, pioner a Sabadell en la gestió de parelles lingüístiques entre joves
A l'hora del pati es creen vincles i inclusió a través de la conversa en català
Durant la pandèmia, l'INS Jonqueres va posar en marxa diversos projectes transversals per fomentar la relació, per no perdre vincles entre l'alumnat i per incrementar l'ús social del català.
Una de les apostes va ser la creació de parelles lingüístiques entre joves, proposada per la Comissió Lingüística del centre amb el suport de l'equip directiu. A partir dels materials del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), de la informació que conté el portal del Voluntariat per la llengua (VxL) i de recursos d'elaboració pròpia, es van dur a termes trobades entre estudiants de perfil voluntari amb altres amb perfil d'aprenent i estudiants de batxillerat van fer un vídeo explicant l'activitat i animant la resta de companys a participar-hi.
A l'inici d'aquest curs, la Comissió Lingüística, conduïda des de la coordinació LIC amb el suport de l'equip directiu i amb la implicació dels docents de llengua, decideix incloure el projecte de les parelles lingüístiques de manera transversal a alumnat de l'ESO en el marc general de millora de l'ús oral del català. Tenint en compte que a l'escola són pocs els alumnes que tenen el català com a única llengua de relació amb el seu entorn familiar (un 2%) i que es compta amb 21 nacionalitat diferents, s'arriba a la conclusió de prendre determinades iniciatives per promoure l'ús oral del català fora de l'aula.
Després de contactar amb el CNL de Sabadell, s'elabora el projecte Parelles lingüístiques amb el mateix objectiu del VxL: la creació de parelles lingüístiques amb alumnes amb perfil voluntari, que parlen català fluidament, amb alumnes de perfil aprenent, que en tenen coneixements bàsics i que volen adquirir fluïdesa mitjançant la conversa. Quan? On? Dos dies per setmana, durant l'hora del segon pati, a la zona de pícnic, situada al fons de la biblioteca. Proposen, també, la creació d'un logo per a l'activitat amb els tres colors del centre i que reflecteixi alguns dels valors que promou com l'acolliment lingüístic, l'escolta activa i el vincle. Del disseny guanyador escollit per tota la comunitat educativa se'n fan unes xapes per als participants com a elements identificadors de l'activitat.
Un cop instal·lada l'exposició del CPNL "Quan parles fas màgia?" al vestíbul del centre, a l'inici del segon trimestre s'ha donat el tret de sortida a les converses entre parelles lingüístiques. Les xapes, la difusió a les aules, la curiositat que ha despertat l'exposició i el boca orella han propiciat la formació d'unes 15 parelles que conversen dos dies per setmana, a l'hora del pati del migdia. La pràctica està molt ben valorada pels joves perquè, a banda de fomentar valors com l'ajut entre iguals i la convivència, són conscients, com apunta la Comissió Lingüística, que "parlar català contribueix a la diversitat lingüística i t'obre portes a nivell professional".