El CPNL celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna del 2023 amb prop de 50 iniciatives

Activitats complementàries

Els centres de normalització lingüística difondran vídeos d'alumnes que parlaran de la seva llengua primera amb l'etiqueta #DILM2023

El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) i, per celebrar-ho, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) celebra la jornada amb prop de 50 iniciatives repartides arreu del territori. Entre els esdeveniments hi ha xerrades, exposicions, intervencions d'alumnes dels cursos de català, recitals de cançons i poemes o programes de ràdio, entre d'altres. Totes les activitats es poden consultar a l'agenda del web i a les xarxes socials dels 22 centres de normalització lingüística.

Per commemorar aquesta jornada, l'alumnat del CPNL protagonitza diferents vídeos que s'han enregistrat per donar a conèixer la diversitat i riquesa lingüística del conjunt del CPNL. Es poden seguir a les diferents xarxes socials amb l'etiqueta #DILM2023. A més, també s'ha col·laborat amb la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD) amb un vídeo que inclou testimonis que tenen el català com a llengua primera.


Acte unitari a Tarragona

Com a acció destacable, a Tarragona se celebrarà un acte unitari que inclou els membres del Ple de Català de, entre els quals hi ha el CPNL. Presidirà la trobada el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré; i també hi participaran el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat.

Durant la trobada, alguns alumnes de català de les entitats del Ple parlaran dels noms de lloc dels seus països relacionats amb els quatre elements: aigua, aire, terra i foc. També explicaran com es diuen aquestes paraules en les seves llengües. A banda, hi haurà la participació de persones que s'expressen amb la llengua de signes catalana.

La celebració del DILM serveix per visualitzar la riquesa lingüística de l'alumnat que estudia català al CPNL o participa en el Voluntariat per la llengua, que sobrepassa la vuitantena d'idiomes. Alguns, segons el nombre d'alumnes que els parla, són el castellà, l'àrab, el català, l'amazic, el portuguès, l'anglès, el rus, l'italià, el moldau, el francès, l'urdú o el xinès mandarí.

La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovada per la Conferència General de la UNESCO, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme i la diversitat cultural, i neix en record dels estudiants i activistes pakistanesos que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia quan es manifestaven en favor de la seva llengua, el bengalí. Enguany, el tema del Dia Internacional de la Llengua Materna és l'"Educació Multilingüe, la necessitat per a transformar l'educació". La jornada pretén fomentar la tolerància, el respecte i reivindicar cada llengua com a part del patrimoni de la humanitat.

Vols compartir aquesta notícia?