Les llengües maternes dels alumnes, protagonistes durant tota una setmana

Activitats complementàries

Com cada any, el Dia Internacional de la Llengua Materna s’ha celebrat al CNL de Tarragona posant de manifest la riquesa lingüística present a les nostres aules

Ja fa anys que el CPNL incorpora en la programació d'activitats d'aquesta celebració de la UNESCO amb l'objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural. El Dia Internacional de la Llengua Materna s’escau el 21 de febrer, però enguany les activitats dels serveis i oficines del CNL de Tarragona s’han fet durant tota la setmana i han estat força diferents.

La setmana va començar amb l’acte públic institucional del Ple pel Català, que cada any organitza el CNL de Tarragona juntament amb la Secretaria de Política Lingüística i amb la participació del CNL Àrea de Reus, l’Escola Oficial d’Idiomes, el Servei Lingüístic de la URV i el Centre de Formació d’Adults Tarragona. L’acte, titulat “Frases fetes del món per escoltar i mirar”, es va fer el dia 21 a la seu dels Serveis Territorials de Cultura i va consistir en una mostra de frases fetes de les llengües dels alumnes de català de les organitzacions participants (n’hi van haver 9) i una explicació i demostració de la llengua de signes catalana (LSC). L’acte va ser molt emotiu, amb molt bona assistència, i es va retransmetre en directe per Youtube. Com a representant del del CNL de Tarragona hi va participar l'Ana, que té el gallec com a llengua materna.

I la resta de la setmana, a les aules dels cursos de català es van fer diverses activitats. A Calafell, es va fer una recollida d’embarbussaments en les llengües dels alumnes, que les professores van immortalitzar en un vídeo i una pissarra digital:

Al Vendrell, els alumnes van enregistrar 4 vídeos amb frases boniques en la seva llengua (vídeo 1):

A Constantí, un grup d’alumnes van anar a la ràdio municipal per llegir poemes i textos en la seva llengua (escolteu el podcast).

A Vila-seca, es va jugar a un joc participatiu i de descoberta del multilingüísme (Volta al món amb les llengües) i es va fer un mural amb un missatge en totes les llengües de l’aula per demostrar que totes elles són essencials perquè expliquen realitats diferents i veuen el món de maneres diferents:

A Valls i Salou, alguns alumnes han compartit les expressions de salutació i comiat en les seves llengües maternes i altres han llegit endevinalles i embarbussaments:

Finalment, durant tota la setmana s’han difós per xarxes sis vídeos d’alumnes del CPNL de tot Catalunya presentant llengües tan diverses com l’euskera, el japonès, l’amazic, el haussa, el panjabi i el quítxua. Un alumne de Calafell va ser l'escollit per presentar l'euskera.

Totes aquestes activitats i moltes més es poden recuperar a les nostres xarxes socials amb l’etiqueta #DILM2022.

Vols compartir aquesta notícia?