Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 141 - Novembre de 2022
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
RACLET
 

Ara que ve el fred i que fa mandra sortir a sopar a un bon restaurant és el moment de treure la pols a aquell aparell que us van regalar els cunyats uns Reis, que els convideu i que aneu a comprar formatge de raclet. A vegades no cal complicar-se gaire la vida per fer un bon àpat a casa i tampoc per escriure raclet, un manlleu del francès (raclette) que hem adaptat al català, com ha passat amb disquet, casset, etc.

 
 
CARN A LA BRASA
 

Quan el temps ho permet, fer carn a la brasa és una molt bona opció per passar un diumenge amb amics i familiars. La brasa aporta un gust particular a tot el que s’hi fa, ja siguin verdures (patata al caliu, pebrot i albergínia escalivada, etc.) o carn, com ara les costelles de corder, la llonganissa o les llonzes de porc (chuletas de cerdo, en castellà). Ah! I no us oblideu del pa de mig: qui s’encarrega de portar-lo?

 
 
 
MENJA-TE-LES COM VULGUIS PERÒ QUE SIGUIN DOP REUS!
 

L’Avellana de Reus, a més de ser el nom de la Denominació d'Origen Protegida d’aquest fruita seca (i no fruit sec) a les nostres comarques, és la protagonista de diverses fires, com la de Riudoms, que ja ha celebrat 40 edicions, o la de Reus, que s’acaba d’estrenar, i en què les trobem crues, liquades i, fins i tot, garapinyades. Cal notar que garapinyar s’escriu amb una sola erra, encara que és usual sentir aquest mot com si en portés dues. 

 
 
PICA GAIRE?
 

Ja no ens estranya trobar restaurants de tot tipus en una mateixa ciutat: de cuina catalana, italiana, tailandesa, mexicana, japonesa… Una característica que comparteixen és que totes tenen algun producte picant i quan un no està acostumat a aquest gust és normal preguntar si pica gaire. A la cuina catalana, de fet, en tenim un de ben característic, el bitxo (en castellà, guindilla), que segons com pot arribar a picar més que el rave japonès (wasabi, en castellà). 

 
 
 
LA NOTÍCIA
 
 
TOTJOC, TOT PER JUGAR EN CATALÀ
 

Deu anys després de posar en marxa el programa "I tu, jugues en català?", el Consorci per a la Normalització Lingüística decideix continuar apostant fort per la promoció del joc i la joguina en català i en renova imatge i nom: ara s'anomena Totjoc. Reus va ser una de les primeres ciutats a posar en marxa aquest programa, que no només implica els fabricants de jocs i joguines sinó també els comerciants, un agent molt important per a l'èxit i l'extensió de la iniciativa; en aquest sentit, a l'àrea de Reus comptem amb la complicitat de 17 botigues, que podeu descobrir en el Genially que estrenem per a l'ocasió. Feu clic aquí.

A més, al web www.totjoc.cat hi ha un cercador de jocs amb més de 1.000 referències actualitzades. Aquest catàleg conté informació exhaustiva de l'oferta de jocs, que es pot filtrar per l'edat dels destinataris, la tipologia de joc i el fabricant. Gràcies als acords amb els establiments, el cercador també permet saber en quines botigues es pot trobar cada producte.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024