Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 142 - Gener 2023
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
JA TENS PAPER DE VIDRE?
 

Diuen que restaurar mobles desestressa. Si és veritat, és una molt bona activitat per als que busquen la practicitat en tot allò que duen a terme, ja que els beneficis es multipliquen per dos: deixes anar tensió i, a més, reutilitzes un moble que et queda com si fos nou. Ara bé, vigila que a la caixa d’eines tinguis de tot perquè no et surti el tret per la culata i acabis estressat perquè no pots passar el paper de vidre (en castellà, lijar), que, com tothom sap, és el primer pas per a qualsevol tipus de feina de restauració.

 
 
CEBADOR- ENCEBADOR
 

“No funciona el fluorescent? Segur que és cosa de l’encebador (i no, cebador).” En ple segle XXI els tubs led o tubs de led (mot que té l’origen en la sigla anglesa LED: light-emitting diode) estan desplaçant a marxes forçades els fluorescents de tota la vida; tot i això, encara hi ha moltes cases en què n’hi ha dels que necessiten un encebador perquè es posin en marxa amb normalitat. El que potser serà cada vegada més complicat és trobar encebadors nous per substituir els que deixen de funcionar ja que l’eficiència dels tubs de led no té rival. 

 
 
 
UN TRONC QUE ESCURA XEMENEIES
 

L’ofici d’escura-xemeneies gairebé ja només el coneixem per pel·lícules i adaptacions teatrals, és a dir, per Mary Poppins. Actualment, les ferreteries i els grans centres comercials venen uns troncs que escuren xemeneies (en castellà, tronco deshollinador) que les deixen sense restes de sutge, la qual cosa és essencial per evitar que s’encenguin i provoquin incendis a casa. Per això, de tant en tant, si no teniu un Dick Van Dyke a prop, confieu la neteja de la xemeneia a aquests troncs especialment dissenyats per assegurar-vos un hivern sense espants.  

 
 
PÈL·LETS
 

De focs a terra, llars de foc i estufes, n’hi ha que funcionen amb electricitat, amb gas, amb llenya o amb pèl·lets; de fet, fins i tot n’hi ha que combinen la combustió de llenya amb aquests petits cilindres que són el resultat d’agregar residus de fusta o materials similars. El cert és que, amb l’encariment del gas, últimament hi ha hagut un auge de les estufes que funcionen amb pèl·lets, la qual cosa ha provocat, lògicament, un augment de la demanda i del preu d’aquest material.

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
ELS DRETS LINGÜÍSTICS DE LES PERSONES CONSUMIDORES
 

Totes les persones consumidores tenen un seguit de drets bàsics reconeguts en la Llei 22/2010, del Codi de consum de Catalunya, entre els quals també hi ha els drets lingüístics. En aquest sentit, l'Agència Catalana del Consum (ACC) ha difós una campanya no només perquè la ciutadania conegui quins són aquests drets sinó també perquè s’empoderi i els exerceixi. 

Convé recordar que en les nostres relacions de consum tenim dret a expressar-nos oralment i per escrit en la llengua que escollim. En aquesta pàgina web trobareu quines són les obligacions de les empreses i els establiments comercials en aquest sentit, i fins i tot l’accés a un formulari web de l’ACC per presentar una queixa o denúncia.

Podeu visualitzar l’espot de la campanya “Hi tens molt a dir” en aquest enllaç.

 

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024