Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 134 - Setembre de 2021
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
UN MAR DE RECEPTES
 

Tothom està d'acord que la cuina mediterrània és de les més riques i variades. N'és un exemple la cuina dels pescadors, que per fortuna podem consultar a bons recopilatoris de receptes, imprescindibles per no perdre la riquesa d'aquesta tradició. Un dels aliments més curiosos de les aigües mediterrànies són les ortigues de mar, unes anemones (anèmones, nèmones o nèmores) que acostumen a viure enganxades a les roques de la costa i que tenen un gust de mar molt intens, així com un aspecte i un tacte molt especials. Així doncs, podem preparar un arròs amb ortigues o ens les podem menjar fregides i cruixents, ben enfarinades amb farina de moresc.

 
 
PARA LA TAULA, PARA-LA BÉ
 

Parar la taula (posar la taula no n'és sinònim tot i que en castellà s'usi l'expressió poner la mesa) pot ser tot un art; fins i tot podem trobar tutorials a Internet que ens ensenyin pas a pas com plegar els tovallons de roba en forma de cignes o com combinar les estovalles (també tovalles) amb el color de la paret del menjador. I d'estovalles, actualment, en podem trobar de totes les formes, estils i materials; l'hule (en català oriental hem de pronunciar àtona la vocal final) és un dels més populars per com n'és de fàcil treure'n les taques. Està fet d'un teixit que té una capa envernissada per sobre, que impedeix que l'oli, el vi o qualsevol altre líquid es converteixi en una taca permanent.

 
 
 
CAP AL VESPRE ÉS QUAN...
 

Passat l'estiu, les fotos a Instagram de postes de sol o de concerts de vespre van a la baixa. Però la veritat és que els capvespres, encara que s'escurcin, poden ser tan màgics a l'estiu com a la tardor que començarà d'aquí a uns dies. Per tant, podem continuar quedant al capvespre, al vespre, cap al tard, tardet..., sense haver de caure en el tardeo.

 
 
FACTURA ELÈCTRICA
 

Per tal que no ens agafi un cobriment a l'hora de rebre la factura de la llum, cal tenir en compte tres períodes horaris diferents: l'hora punta (la més cara), l'hora vall (la més econòmica) i l'hora plana (la que no és ni tan cara com la punta ni tan econòmica com la vall). Per aclarir aquests i altres termes sobre la factura elèctrica cliqueu aquí.

 
 
 
LA NOTÍCIA
 
AMPLIEM LA XARXA D'ESTABLIMENTS COL·LABORADORS
 

Feu clic al vídeo per conèixer quin paper juguen els establiments en el Voluntariat per la llengua. Si voleu que el vostre negoci en formi part, només cal emplenar aquest formulari, enviar un correu a vxl.reus@cpnl.cat o trucar al 634 740 079.

 

 
 
PLA OFERCAT
 
 
VISITES A 100 ESTABLIMENTS REGENTATS PER POBLACIÓ ESTRANGERA
 

Emmarcat en el Pla Ofercat i amb l’objectiu de donar a conèixer els serveis del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, està previst que aquesta tardor es visitin 100 establiments regentats per població estrangera de la ciutat de Reus. A més d’informar dels cursos de català i del servei d'assessorament lingüístic, es pretén sensibilitzar els comerços que atendre la clientela en català és un indicador de qualitat.

Convé recordar que els resultats del Pla Ofercat del 2019 indicaven que el 49 % d'aquest tipus d'establiments comptava amb la retolació identificativa en català però que l’índex d’ús de la llengua catalana com a llengua d'inici era molt baix. Arran de les visites es podran dissenyar actuacions futures en matèria lingüística per estendre l'ús social del català.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024