Alumnes de català coneixen botigues històriques de Cerdanyola
CNL Vallès Occidental 3
Els alumnes del curs Bàsic 3 del Servei Local de Català de Cerdanyola han visitat algunes de les botigues històriques de la població que encara estan en actiu i n'han entrevistat el personal.
Després de l'experiència del curs passat, aquest any el Servei Local de Cerdanyola ha tornat a visitar els establiments més antics de la població, que es troben tots al llarg del carrer de Sant Ramon: la Perruqueria Artadó, la Merceria Can Joanic, l'Autoservei Padró-Solanet, la Farmàcia Rivera i el Celler de Can Costa.
Aquesta activitat, que és de coneixement de l'entorn, comença amb un treball previ a l'aula: l'alumnat ha de preparar preguntes relacionades amb el tipus de comerç per a cada persona fundadora. Amb aquest treball previ es consoliden, d'una banda, alguns dels aspectes que s'han tractat durant el curs i, de l'altra, és una manera d'assegurar que a cada establiment s'hi farà una petita entrevista i que hi haurà interacció.
Una anècdota curiosa i divertida d'aquesta visita és que quan vam arribar a la Perruqueria Artadó hi havia una clienta que s'estava tenyint el cabell. Era una senyora gran a qui l'han pentinat les tres generacions que han regentat la botiga. Aleshores un alumne va preguntar-li quina de les tres la pentinava millor i la clienta va respondre que la millor que l'havia pentinat era la néta de la fundadora i actual propietària.
La valoració per part de l'alumnat va ser molt positiva: van destacar el fet de poder conèixer la història personal dels fundadors dels establiments i, també, la capacitat d'interaccionar-hi en català. A cada comerç, a banda de les preguntes establertes, sempre sortien noves qüestions o comentaris que generaven nous temes i noves converses, com és el cas de la Merceria Can Joanic, en què la Josefina, la fundadora, ens va ensenyar les típiques espardenyes catalanes i ens en va explicar l'origen i per què es fan servir.