El Consorci per a la Normalització Lingüística proporciona eines i estratègies per incrementar l’ús del català
CNL de Sabadell
Les propostes tenen lloc en el marc de la VIII Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) participa en la VIII Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, que organitza la Secretaria de Política Lingüística, amb el lema central "L'aprenentatge del català: de l'aula als entorns d'ús".
La Jornada, celebrada avui divendres 22 d'octubre, a l'Ateneu Barcelonès, i que es pot recuperar a través del seu canal YouTube, ha comptat amb l'opinió i les propostes d'una extensa representació d'experts del sector i de responsables de les polítiques lingüístiques dels governs de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i Andorra, encapçalats pels amfitrions de la Jornada, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila.
En el transcurs de la sessió, el CPNL ha exposat diverses experiències d'èxit i nous projectes, tant en l'àmbit de l'aprenentatge com en el del foment de l'ús de la llengua, per incrementar l'ús del català en tots els àmbits.
Eines per incrementar l'ús oral del català
En l'aprenentatge de la llengua enfocat a l'ús, Carme Bové, cap del Servei d'Ensenyament del CPNL, juntament amb Àngels Guerrero, cap del Servei de Recursos Lingüístics de la Secretaria de Política Lingüística, han presentat les accions i els recursos per actualitzar l'oferta formativa, a través del projecte Èlia (Estratègies de Llengua i Aprenentatge) i han destacat el curs "Ep! Escolta i Parla", plantejat per a aprenents no alfabetitzats.
Per la seva banda, Carles de Rosselló, cap del Servei de Foment de l'ús del CPNL i responsable dels projectes exposats en aquest àmbit, situa les actuacions del Consorci per dinamitzar l'ús de la llengua com a propòsit essencial de l'organització i aposta estratègica per incrementar l'ús diari del català.
Una voluntat que es concreta a través dels diferents projectes exposats a la Jornada, com "L'ús oral: de l'aula al carrer", presentat per Anna Valls -tècnica de normalització lingüística (TNL) del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona-, que té l'objectiu d'augmentar l'ús oral del català fora de l'aula, tant d'alumnes del CPNL com de participants del Voluntariat per la llengua (VxL). Per aconseguir-ho proposa un mètode innovador i original, que consisteix en tres sessions virtuals o presencials, adreçades a diferents destinataris, segons la franja de percentatge d'ús de la llengua que declaren (menys d'un 25 %, entre un 25 i un 75 % o més del 75 %).
Per als que utilitzen menys la llengua, proposa estratègies per detectar les barreres emocionals que els impedeixen fer servir el català i recrea situacions quotidianes, amb reptes fàcils d'assolir, que els ajudin a superar aquests límits. Per als que la utilitzen en un percentatge situat entre el 25 % i el 75 %, el projecte "L'ús oral: de l'aula al carrer" busca transformar la pràctica oral en hàbit, gràcies a la formulació de pràctiques diàries i a la constatació dels beneficis emocionals que això suposa. Finalment, per a la franja de les persones que fan més del 75 % d'interaccions en català, es destaca la importància d'activar els mecanismes necessaris per mantenir converses en català amb confiança, respecte i seguretat, també amb persones d'altres grups lingüístics, sense necessitat de canviar automàticament de llengua. El projecte, que tot just inicia la fase pilot, ha tingut una molt bona acollida entre els aprenents de català dels cursos del Consorci i del Voluntariat per la llengua (VxL), i ja disposa de més de 200 persones interessades a participar-hi.
A continuació, Alexandra Sans -coordinadora de Dinamització i Assessorament del CNL L'Heura (Santa Coloma de Gramenet)- ha presentat el projecte de les pràctiques lingüístiques als comerços, que consisteix en tres visites a establiments col·laboradors del VxL per part dels alumnes que acaben el nivell Bàsic, per tal que hi puguin mantenir una conversa en català, gràcies als aspectes adquirits a classe, i que aquesta pràctica serveixi com a exercici avaluable del curs.
En la mateixa línia del treball en xarxa amb el teixit comercial i de proximitat, el projecte "Comerços aprenents", presentat per Núria Sala -coordinadora de Dinamització i Assessorament del CNL del Vallès Oriental-, posa el focus en els comerços regentats per personal amb poca competència lingüística en català, amb l'objectiu d'incrementar la presència del català en les converses d'interacció inicials amb la clientela i com a llengua d'adequació oral. El projecte, que s'adapta al màxim a les necessitats dels comerciants, organitza deu sessions presencials de 15 minuts, amb un tècnic de normalització lingüística que es desplaça a l'establiment comercial. L'experiència pilot d'aquest projecte s'ha desenvolupat en diferents comerços de barri i amb personal de les franquícies de Condis Express. Han valorat molt positivament el projecte, tant les empreses implicades com els comerciants i els tècnics del Consorci.
Finalment, en l'apartat d'experiències d'aprenentatge no formal, Anna Gallego -coordinadora del Voluntariat per la llengua (VxL)- exposa múltiples iniciatives generades al Consorci al voltant de l'ús de la llengua, i especialment en relació amb el programa de Voluntariat per la llengua. L'objectiu d'aquestes propostes és doble: d'una banda, trobar espais de motivació que permetin als aprenents fer servir el català amb confiança i tranquil·litat i, de l'altra, incorporar-los a les xarxes socials catalanoparlants, tant virtuals com presencials. Així, com a experiències d'aprenentatge no formal, destaquen els clubs de lectura, les tertúlies virtuals a partir de continguts en català d'influenciadors de referència i les diferents propostes organitzades en xarxa amb altres entitats socioculturals del territori, com és el cas de Tàndem Cultural, promogut per Òmnium Cultural, que permet als aprenents practicar la llengua i accedir gratuïtament a espectacles en català.
La Jornada s'ha pogut seguir per les xarxes socials amb l'etiqueta #8llenguasoc.