El comerços de Montornès donen la benvinguda a les festes amb dites nadalenques als aparadadors

CNL del Vallès Oriental

Ús professional, Ús professional, CPNL

La iniciativa sorgeix de la voluntat de col·laboració entre la Unió de Botiguers i l'Oficina de Català del municipi

Més de trenta comerços de Montornès escriuen una dita nadalenca al seu aparador per donar la benvinguda a les festes de Nadal. El 3 de desembre els comerços van començar a escriure als vidres dels seus aparadors una frase feta o dita nadalenca per compartir-la amb tothom durant aquestes festes.

Aquest Nadal a Montornès els aparadors de molts comerços parlen en català. Més de trenta establiments han començat a afegir un element decoratiu al seu aparador: una dita nadalenca. La iniciativa sorgeix de la voluntat de col·laboració entre l’Oficina de Català i la Unió de Botiguers del municipi. Aquest és un primer pas per iniciar de nou les activitats conjuntes de difusió mútua després d’aquest període d’inactivitat marcat per circumstàncies diverses, principalment per la pandèmia. 

Des de l’Oficina de Català s’ha fet tria de dites de Nadal que la dinamitzadora ha distribuït entre els diferents comerços que van manifestar interès per tenir una frase al seu aparador. Sempre que ha estat possible s’ha vinculat la dita amb el tipus d’activitat del comerç, per exemple, al Forn de pa Vila se li ha adjudicat la dita: cap d'any gelat, molt pa assegurat; al form La Bòbila: lluna creixent per Cap d'Any, blat abudant, i a la Pastisseria Viñallonga: Ara ve Nadal, menjarem torrons, i amb una guitarra cantarem cançons.

Un cop l’establiment té la dita nadalenca, el mateix propietari o propietària o les persones encarregades de la dinamització de l’activitat fan una fotografia de l’apardor o bé graven un petit vídeo en què alguna persona vinculada a l’establiment, ja sigui el propietari, ja siguin els dependents diuen la dita i feliciten les fetes a tothom. Aquestes fotografies i vídeos es difonen per les xarxes socials de l’Oficina de Català i de la Unió de botiguers, i es convida tothom a passejar-se pel municipi i llegir les dites nadalenques.

Aquesta activitat és una manera modesta de promoure la llengua fent-la visible als aparadors i mitjançant els vídeos de felicitació gravats pels comerços, i alhora també és una manera de promoure el comerç local.

La Unió de botiguers és una entitat adherida al Voluntariat per la llengua des de l’any 2009 i ha anat renovant aquesta adhesió i col·laborant sempre que ha estat possible en activitats de difusió de la llengua, ja sigui des del seu antic butlletí d’associats on feia difusió dels cursos de català i difonia vocabulari relacionat amb el comerç amb un petit espai de llengua;o bé organitzant conjuntament amb l’Oficina de Català dues edicions de l’Endevina-la, el joc de jeroglífics al comerços que tant d’èxit ha tingut a tots els pobles on s’ha dut a terme.

Esperem que aquesta activitat de les dites de Nadal als aparadors sigui l’inici de moltes altres col·laboracions entre l’Oficina de Català i la Unió de Botiguers de Montornès.

      

Vols compartir aquesta notícia?