El Paraulògic, un fenomen de masses

CNL L'Heura

Servei d'Assessorament Lingüístic

Segur que heu sentit a parlar del Paraulògic. És un petit fenomen de masses, un joc per formar paraules, partint de set lletres col·locades en forma de rusc.

L'única norma que hi ha és que s'ha de fer servir obligatòriament a cada paraula que formem la lletra del mig, la de color vermell. Cada combinació conté almenys un tuti, que és una paraula que conté totes set lletres. I l'única restricció és que només admet paraules que tenen entrada al DIEC2 (el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans).

El Paraulògic el va crear Rodamots al mes de novembre. I de seguida va guanyar molta popularitat. Ara mateix compta amb una mitjana de 200.000 jugadors cada dia i actualment es troba allotjat a Vilaweb. I cadascú hi juga a la seva manera. És a dir, el joc és individual, però molta gent hi juga en comunitat: per exemple, grups d'amics que es diuen paraules a través del whatsapp, famílies que hi juguen conjuntament. D'altres que hi juguen de forma individual, però al cap del dia ho posen en comú amb algú altre i així sumen encara més paraules. Hi ha persones impacients, que van directament a buscar els tutis; n'hi ha que volen trobar totes les paraules possibles i s'ajuden del diccionari.

Des de l'Institut d'Estudis Catalans, van poder comprovar amb sorpresa com les consultes al seu diccionari augmentaven vertiginosament. Fixeu-vos: al novembre van tenir 2.957.000 consultes; al gener, 7.413.175 i al febrer (fins al dia 15), 8.241.000. No us sembla increïble?

Què té de màgic aquest joc? Que a molta gent li agrada posar a prova els seus coneixements lingüístics; que s'hi pot jugar a qualsevol lloc i en estones perdudes; que quan es construeix una paraula vàlida et dona la definició del DIEC2 i, si no la sabíem, n'aprenem de noves; que té unes regles súper senzilles; que no cal instal·lar-se res i s'hi pot jugar tant a l'ordinador com al mòbil; que és d'accés lliure; que cada dia comença de cap i de nou i permet crear comunitat lingüística encara que s'hi jugui individualment.

Mireu si ha creat escola que fins i tot se n'han fet cançons:

https://www.youtube.com/watch?v=2DY8MITGpmA

Us animem a provar-ho i a eixamplar els vostres límits. Per a tots aquells que estigueu inscrits en un curs de català, és una eina molt útil atès que per trobar les paraules cal pensar-les directament en català i és una manera d'activar els nostres coneixements i la nostra curiositat i memòria lingüístiques. Bona jugada!

Vols compartir aquesta notícia?