El Govern fa arribar el Pacte Nacional per la Llengua arreu de Catalunya

Serveis Centrals

CPNL

El pacte es presentarà a 16 ciutats de tot Catalunya amb presència del secretari de Política Lingüística i altres representants institucionals i acadèmics

El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya. Des de l'inici de la legislatura, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, explica que la situació del català és complexa: "La societat està evolucionant ràpidament, i tot i els assoliments innegables, hi ha nombrosos indicadors que mostren una tendència negativa en l'ús i coneixement de la llengua. El futur del català demana un debat constructiu perquè les bases lingüístiques del futur de Catalunya i de tota la comunitat lingüística siguin compartides tan àmpliament com sigui possible. Per aconseguir-ho, cal comptar amb la participació i el compromís de les forces polítiques, però també de les organitzacions, de les entitats i de tota la població.".


El tret de sortida del Pacte ha sigut la publicació, el mes de febrer, de l'informe acadèmic Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana, i aquest mes de març s'inicia la fase informativa que dona peu al debat públic. Aquesta fase informativa es vertebra a partir de sessions de presentació territorials amb presència del secretari de Política Lingüística i altres representants institucionals i acadèmics. Tindran lloc a Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Girona, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilafranca del Penedès.

En aquestes sessions, s'hi explicarà el diagnòstic sobre el català que conté l'informe acadèmic i exposarà les principals línies i objectius tant del Pacte Nacional per la Llengua com els detalls del procés participatiu. Política Lingüística també organitzarà sessions monogràfiques i taules rodones sobre els dotze eixos que vertebren el procés participatiu, nou de les quals seran focalitzades en àmbits socials: administracions públiques; món educatiu i de recerca; cohesió social i acolliment; món de la cultura; món audiovisual i mitjans de comunicació; món digital i tecnologies de la llengua; món socioeconòmic i laboral; salut i atenció a les persones; lleure, esport i món associatiu; dues tindran un caràcter més territorial, relacions entre els territoris de llengua catalana i àmbit estatal, europeu i internacional, i, finalment, hi haurà una sessió dedicada a la qualitat de la llengua, que tindrà lloc a l'Institut d'Estudis Catalans.

Així mateix, també en la fase informativa, des del web del Pacte es posaran a disposició de la ciutadania i la societat civil, dotze conferències en línia sobre cadascun dels eixos.


Crida a la participació

El Govern anima la ciutadania a participar en el procés participatiu a títol personal, detectant els principals reptes que consideren que té el català i proposant solucions. També insta les entitats i tota mena de col·lectius a organitzar sessions autogestionades, per les quals a través de la web del pacte es facilitaran materials gràfics i guies, amb la intenció d'aïllar reptes i proposar solucions. Es preveu que els canals de participació estiguin oberts a partir del mes d'abril. S'admetran propostes fins al 30 de juny, data en què finalitzarà la fase de participació. A la tardor es farà un retorn d'informació a la ciutadania i es lliuraran els resultats a la taula del Pacte Nacional perquè s'incloguin en la discussió i l'elaboració de l'acord polític.
 

Presentacions programades

· 16 de març 19h, Vic, Teatre ETC - Passeig de la Generalitat, 46

· 17 de març, 18h Tortosa, Sala Terres de l'Ebre, Seu de la Generalitat, Plaça Gerard Verges, 1

· 22 de març, 19h, Manresa, Sala d'Actes de la FUB 2, Avinguda de les Bases de Manresa, 3

· 23 de març, 18h, Girona, Auditori Josep Irla, Plaça Pompeu Fabra, 1

· 30 de març, 19h, Tarragona, Sala d'actes dels ST, Carrer Major, 14

· 31 de març, 19h, Lleida, Auditori. Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, Universitat de Lleida (campus de Cappont). C. Jaume II, 67, 25001 Lleida

· 7 d'abril,18h, Sort, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Camí de la Cabanera, 2 (davant del CAP)

Podeu consultar la informació actualitzada al web del Pacte: http://pacteperlallengua.gencat.cat/

Vols compartir aquesta notícia?