El comerç vilanoví participa en la promoció del català
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
A Vilanova i la Geltrú, en els últims mesos un total de 27 establiments han renovat l'adhesió al programa del Voluntariat per la llengua (VxL) i 1 s'hi ha incorporat
Compromís mantingut
Entre l'abril de l'any passat i aquest febrer, el Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú ha visitat els establiments que havien format part durant els últims anys del Voluntariat per la llengua per proposar-los de mantenir la seva participació en aquest programa. Fruit d'aquests contactes, un total de 27 establiments han renovat el seu compromís com a establiments col·laboradors del VxL per dos anys més. També s'hi ha afegit un establiment nou, la llibreria A tres tintes. En total, hi ha prop d'una seixantena d'establiments adherits.
En aquesta xarxa d'establiments col·laboradors, n'hi ha de diferents sectors: del sector de l'alimentació, immobiliàries, llibreries, òptiques, de roba i complements, de vins i caves... La majoria d'aquestes botigues col·laboren en el Voluntariat per la llengua des de fa vuit o nou anys, amb el compromís de facilitar l'ús del català als clients que l'estan aprenent i que volen ser atesos en aquesta llengua.
En concret, la llista dels establiments és: Carnisseria Marta, Cota Zero Experiències Outdoor, El Llençol, Serra Grup Immobiliari, Forn de pa Valls, Fruites i verdures Montse, Teixits La Rosa, Llibreria La Mulassa, Llorens Llibres, llibreria A tres tintes, Òptica Cottet, Pastisseria Blanch, Sínia Batadet, Sortpremsa, Vins Aviñó, sabateria Mírim, Llegums Xufré, Aviram Germans Bayarri, Magatzems Chacón, 12 D.O.'s Vins i Escumosos Catalans SL, Finques Montané, Dibella, Granel, Espai Moble i Casa Gil.
Les adreces de tots aquests establiments les podeu consultar a: /xarxa/cnlaltpenedes/vxl/establiments/
Pràctiques de compra en català
Des de l'obertura de les restriccions per la pandèmia, els alumnes dels cursos del Servei de Català han tornat a fer una activitat complementària als cursos que consisteix a fer pràctiques de compra en català en aquesta xarxa d'establiments. En aquest sentit, l'ajuda del personal que fa atenció al públic és molt valuosa per millorar la confiança dels alumnes en el procés d'aprenentatge de la llengua oral.
Durant el curs 2021/2022 ja s'han organitzat dues edicions de les pràctiques de compra en català en aquests establiments. La primera va tenir lloc al novembre de 2021 i hi van participar 18 alumnes dels cursos bàsics o elementals del Servei de Català, que van fer un total de 49 pràctiques en 20 establiments diferents. En la segona edició, del 14 de febrer al 4 de març, 21 alumnes dels cursos orals han visitat també dos o tres comerços cadascun, amb la qual cosa han fet 79 pràctiques més en el mateix nombre de punts de venda.
A part, el dia 1 de març, deu alumnes del curs bàsic 2 van visitar la floristeria Ricardo Font (C. Llibertat, 58) on treballa una de les alumnes del grup, que són de procedències molt diverses: de Colòmbia, Perú, Espanya, Brasil, Guatemala, Equador i Itàlia. Després van anar junts fins al Mercat del Centre on van poder practicar el que han après a classe amb les parades adherides al VxL.
La complicitat dels comerços en la promoció de la presència del català en les relacions comercials és una mostra de responsabilitat social, sobretot en l'accessibilitat al català dels nous parlants en aquest àmbit tan important en les relacions socials.