Alumnes de Reus, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant practiquen el català en establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
Voluntariat per la llengua, De la competència a l'ús
L'alumnat torna a fer una valoració molt positiva d'aquesta activitat que els permet parlar en català fora de l'aula
Durant el mes de novembre l'alumnat dels cursos de català presencials de Reus, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant ha pogut tornar a participar en les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua (VxL) organitzades pel Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL).
L'activitat és obligatòria per als alumnes de Bàsic 3 però també es recomana als aprenents dels cursos de nivell elemental ja que les converses proposades serveixen per reforçar els coneixements i practicar el català en espais reals amb l'ajuda dels comerços adherits al VxL. En total hi han participat quaranta-dos alumnes de nivell bàsic i elemental i trenta establiments col·laboradors entre els tres municipis.
En cada població cada alumne havia de visitar tres establiments d'un total de deu que proposava el CNL i, en finalitzar, el responsable havia de segellar el fullet que portava l'alumne per certificar que hi havia mantingut una petita conversa en català. A Reus hi han participat Colmado Giner, Cal Sendra Aliments, Llibreria Domingo, Confiteria Padreny, Abrasa'm, Bar La Tartana, El Punt del Gla, Carnisseria Nuri Pié, Canisseria Bigorra i Fruites i verdures Mercè; a Cambrils, Ferreteria Cambrils, Llibreria Torrevisca, Pesca Salada i Embotits Conchi, Carnisseria i Pollastres Montse, Ca l'Espolet, El Didal Uniformes, Tretze, System Photo i Cinema Rambla de l'Art. A l'Hospitalet de l'Infant, Raimon Fotògrafs, Fusteria i Ebenisteria Juanjo, Floristeria Lylium, Monpharma Parafarmàcia, Bici Esport Jo-Car, Electrodomèstics Zambudio, La Llibreria, Siurell, Siurell Sabateria i Jaume Ciré Centre Veterinari.
Alguns dels establiments seleccionats aquesta vegada són nous i d'altres havien renovat recentment l'acord de col·laboració amb el Voluntariat per la llengua, segons el qual els comerços es comprometen a atendre en català els aprenents d'aquesta llengua encara que tinguin algunes dificultats per expressar-s'hi.
Pel que fa a la valoració que en fan els alumnes, en els tres municipis ha estat positiva i alguns han compartit la seva experiència en vídeos en què recomanen l'activitat i que s'han compartit a les xarxes socials del Voluntariat per la llengua de Reus. En el cas de Reus, alguns alumnes han explicat a classe que els va agradar fer les tres pràctiques a les parades del Mercat del Carrilet perquè els va portar a descobrir aquest espai i fins i tot alguna alumna va comentar que havia aprofitat per comprar verdura i carn, tot i que no és un requisit de l'activitat. Els alumnes també valoren molt que alguns dependents no només els ajudin a mantenir la conversa que proposa el fullet de les pràctiques sinó que també els expliquin altres coses de l'establiment. Tots coincideixen que si els troben en un moment que no hi ha clients, els poden donar molta més conversa i els alumnes agraeixen molt tenir aquesta oportunitat.
Els dies 9 i 10 de gener començaran els cursos de català del segon trimestre del CNL de Reus i un cop iniciats s'organitzarà una nova edició de pràctiques lingüístiques en altres establiments col·laboradors del VxL.
Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Els interessats a participar-hi poden inscriure's directament al web www.vxl.cat o en poden demanar més informació al CNL de l'Àrea de Reus (c. de l'Àliga de Reus, 1, Reus), vxl.reus(ELIMINAR)@cpnl.cat, al 977 128 861 o al 634 740 079.