Els alumnes del Centre de Normalització Lingüística de Reus, protagonistes en el Dia Internacional de la Llengua Materna
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
L'objectiu de la commemoració és promoure la diversitat lingüística i l'educació multilingüe al món
El dia 21 de febrer el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus se suma a la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) establert per la UNESCO l'any 1999 amb l'objectiu de promoure la diversitat lingüística i l'educació multilingüe al món.
La primera activitat, en la qual han participat 230 alumnes dels cursos de nivell Bàsic i Bàsic 2 de Reus, ha sigut triar una paraula en la seva llengua materna i explicar-ne el significat. D'això n'han sortit una vintena de pòsters amb paraules en ruandès, quítxua, turc, wòlof, euskera, àrab, panjabi, romanès, nasa yuwe, amazic, espanyol, ucraïnès o fang que ara mateix s'exposen al CNL. Algunes d'aquestes paraules es poden sentir en aquest arxiu d'àudio, explicades pels mateixos parlants d'aquestes llengües. Els alumnes de Cambrils, l'Hospitalet i Falset faran també una activitat similar.
A més, des de Ràdio l'Hospitalet de l'Infant, Ràdio la Selva i Ràdio Cambrils s'emetran programes en què participaran els estudiants dels cursos de català d'aquestes tres localitats. A Ràdio la Selva i Ràdio Cambrils serà el mateix 21 de febrer a les 12 h, en l'espai Espurnes... de llengua que condueixen respectivament Jenina Cases, del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, i Helena Martínez, del Servei Local de Català de Cambrils. A Ràdio l'Hospitalet de l'Infant i a TV Vandellòs s'emetrà un espai especial el mateix dia 21 a les 12.20 en què intervindran alumnes del Bàsic 3 en directe i a més durant la setmana es passaran àudios d'altres alumnes.
El dia 21 de febrer a les 18.30 h també es durà a terme l'acte que organitza el Ple pel Català al Camp de Tarragona cada any en aquesta data i del qual formen part tant la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus com el CNL. L'acte, que porta per títol "L'aire, l'aigua, el foc i la terra als noms de lloc del món" se celebrarà a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona (c. Major, 14) i serà accessible en llengua de signes.
Durant la celebració, aprenents de català dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (entre els quals alumnes i aprenents del Voluntariat per la Llengua del CNL de l'Àrea de Reus), del Servei Lingüístic de la URV, de l'Escola Oficial d'Idiomes i de CFA de Tarragona explicaran curiositats sobre topònims en llengües com el japonès, el portuguès, el malaiàlam, l'hindi, l'amazic, el georgià, el romanès o l'italià.
Per Daniel Recasens, president del Consell del CNL de l'Àrea de Reus i regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, "relligar l'aprenentatge del català amb la llengua materna dels aprenents, amb el propi quotidià, sempre és profitós pel vincle que genera i per la possibilitat de compartir una de les qüestions que ens és més íntima com és la llengua".