El Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller ha celebrat el Dia Internacional de la Llengua Materna del 2023
CNL Ca n'Ametller
Amb activitats d'innovació pedagògica s'ha connectat el català amb les emocions, s'ha ampliat l'ús social del català al sector comercial i s'ha reconegut la diversitat lingüística territorial de Catalunya
El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna o Primera i, per celebrar-ho, el Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller, amb seu a Molins de Rei, ha organitzat diverses activitats amb els alumnes dels cursos de català i els participants del programa de Voluntariat per la llengua que partien d'accions d'innovació pedagògica amb l'objectiu de connectar el català amb les emocions, ampliar l'ús social del català en comerços i reconèixer la diversitat lingüística territorial de Catalunya.
Així, a Molins de Rei s'ha organitzat un "Talhèr d'aranés" per a alumnes del nivell de suficiència i pràctiques lingüístiques d'alumnes en un comerç aprenent regentat per persones d'origen pakistanès, entre d'altres. A Abrera, Castellbisbal, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Sant Vicenç dels Horts i Vallirana s'han dut a terme diverses activitats amb els alumnes dels cursos orals com "Les cançons de la meva infantesa" o "Una paraula amb música", que connecten els alumnes amb les seves llengües primeres, les emocions i la llengua catalana. També s'han elaborat vídeos de testimonis d'alumnes per difondre a les xarxes socials. Es poden llegir totes les notícies relacionades a la web del CNL.
La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna o Primera, aprovada per la Conferència General de la UNESCO, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme i la diversitat cultural, i neix en record dels estudiants i activistes bengalís que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia pakistanesa quan es manifestaven a favor de la seva llengua, el bengalí. Enguany, el tema del Dia Internacional de la Llengua Materna o Primera és l'"Educació Multilingüe, la necessitat per a transformar l'educació". La jornada pretén fomentar la tolerància, el respecte i reivindicar cada llengua com a part del patrimoni de la humanitat.