Sessió literària amb l’escriptora Carme Ripoll a la cloenda de l’XI Taller de lectura i conversa en català de Roses
CNL de Girona
L'escriptora Carme Ripoll ha compartit les seves reflexions amb les persones participants a l'XI Taller de lectura i conversa en català a la sessió literària dedicada a la seva novel·la Temps de confitures, ambientada a Roses i llegida al llarg d'aquest taller.
En aquesta sessió literària dedicada a la seva novel·la, Carme Ripoll ha parlat de Temps de confitures amb les persones que han llegit l'obra en el marc de l'XI Taller de lectura i conversa en català, dut a terme entre els mesos d'octubre del 2022 i març de 2023.
Molt satisfeta i agraïda pel fet que la seva novel·la hagi estat llegida per persones que estan estudiant català (ressaltant la importància d'aprendre la llengua catalana per poder conèixer el nostre país), la Carme ha iniciat la seva intervenció explicant com es va iniciar amb l'escriptura (escrivint els contes que, de petits, explicava als seus fills), com va néixer la novel·la llegida (a partir de la notícia que s'havia d'enderrocar la casa familiar, va voler fer una novel·la per immortalitzar l'espai), i com van sorgir els personatges (aprofitant noms de persones reals, inventa els personatges i els va enriquint a mida que va avançant la història).
A continuació, ha començat un diàleg entre l'escriptora i el públic, i s'ha parlat del lèxic i els localismes presents a la novel·la, de les frases fetes... Tothom a coincidit a valorar la prosa sincera, valenta i sense ornaments gratuïts de la novel·la. Temps de confitures ha commogut les lectores del taller perquè, a més emmarcar la història a Roses ̶ al Mas de les Figueres de Dalt, una construcció que encara segueix en peu i en bon estat de conservació ̶ , és una història d'evolució personal, de converses de dones, de receptes de cuina, de secrets guardats, de traïcions i d'oblits, de retrobades, de ferides de guerra...
Al final, l'autora ha fet unes reflexions sobre el fet d'escriure i ha admès que l'escriptura li serveix de teràpia, l'ajuda a ordenar els records i a arxivar-los a la memòria.
Aquesta activitat, inclosa dins les accions de foment de la lectura, ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca Jaume Vicens i Vives de Roses, les tres persones voluntàries responsables del Taller de lectura i conversa en català -la Mercè Fages, la Mar Pèlach i la Montse Sastre- i l'Oficina de Català de Roses, que participa en l'organització del taller i impulsa el projecte en el marc de les seves activitats orientades a promoure l'ús social del català a través d'activitats de foment de la lectura i de la conversa en català.