Creix l'interès per aprendre i millorar els coneixements de català, segons el balanç de l'any 2022 al CPNL

Serveis Centrals

CPNL

L'any passat hi va haver 92.933 inscripcions als cursos de català, uns resultats que superen les xifres anteriors a la pandèmia

L'increment de cursos s'emmarca en l'impuls de la llengua catalana com un dels quatre eixos principals del Departament de Cultura

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha tancat el balanç de l'any 2022 amb uns resultats que mostren la tendència ascendent en tots els seus àmbits d'actuació. En especial, les xifres evidencien l'interès creixent per als cursos de català: l'any 2022 es va produir un augment en el nombre d'inscripcions, gairebé 93.000, que corresponen a 68.333 persones. Això suposa un important increment amb relació a la xifra d'inscripcions de l'any anterior (74.825), en què l'activitat encara estava afectada per restriccions sanitàries. Els resultats van a l'alça fins i tot si es comparen amb els anteriors a la pandèmia: l'any 2019 hi havia hagut 89.115 inscripcions.

En conjunt, la forta demanda de cursos va estar provocada per dos factors: l'anunci del Departament d'Educació que els docents hauran de certificar el nivell superior (C2) i la necessitat d'acreditar determinats nivells de català per participar en els processos d'estabilització del personal convocats per diferents administracions. En concret, als cursos del nivell superior s'hi van inscriure 2.691 persones, gairebé un 60 % més que l'any anterior.

Durant el 2022 la majoria dels cursos van poder ser presencials, si bé vora una quarta part del total es van oferir en línia. La gran majoria d'inscripcions, un 83,1 %, especialment als cursos inicials i bàsics, va correspondre a persones nouvingudes.

L'increment en l'oferta de cursos s'emmarca en l'impuls de la llengua catalana com un dels quatre eixos principals d'acció del Departament de Cultura. El Govern ha prioritzat el foment de la llengua amb més de 100 mesures que impliquen tots els departaments de la Generalitat, alhora que està treballant en el Pacte Nacional per la Llengua amb l'objectiu d'incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua i facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors.


Mesures per afavorir l'ús i la qualitat de la llengua

En el balanç de l'any també hi aflora l'èxit del Voluntariat per la llengua, programa clau per fomentar l'ús interpersonal de la llengua catalana. Durant tot l'any passat, es van formar 9.111 parelles lingüístiques, cosa que suposa un increment de gairebé el 24 % respecte de les 7.351 de l'any anterior en què encara hi havia restriccions sanitàries. En col·laboració amb els establiments adherits al programa VxL, i amb l'objectiu de promoure l'aprenentatge no formal de la llengua, l'alumnat dels cursos de català a partir del Bàsic 3 realitza pràctiques lingüístiques en aquests establiments com a tasca del curs. Aquesta activitat per practicar la conversa en contextos reals, fora de l'aula i sense el suport directe del docent, va assolir 9.029 pràctiques l'any 2022.

En l'àmbit professional, per tal d'incrementar la presència del català a les organitzacions i vetllar per la qualitat de la llengua que empren, el 2022 el CPNL va organitzar 145 sessions de sensibilització, orientades a reflexionar sobre els usos lingüístics, que van comptar amb 1.932 participant. Pel que fa al Servei d'Assessorament Lingüístic, cal posar de relleu les 36.136 pàgines revisades procedents de diversos sectors professionals.

Durant el 2022 es van desenvolupar 28 plans Ofercat en municipis de tot Catalunya, amb més de 400 activitats. L'estudi Ofercat és el sistema que permet conèixer la presència del català en els comerços. Vinculat a aquests plans, des de 2021 es porta a terme el projecte Comerços aprenents per incentivar l'ús del català dels comerciants envers els clients. L'any passat hi van participar 208 comerciants i 105 establiments.

L'any passat es va celebrar el 10è aniversari del programa de promoció del joc i la joguina en català, que va adoptar el nom de Totjoc. Destaquen les 1.127 referències incloses en el catàleg del programa i la complicitat de poder comptar amb 21 empreses del sector i 430 establiments adherits. En el marc del Totjoc es van fer 69 activitats com ara fires, festivals, tallers i demostracions de jocs.


Arreu del territori i a les xarxes per fer del català una llengua de cohesió

El Consorci per a la Normalització Lingüística és un ens públic format per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, 98 ajuntaments i 37 consells comarcals. Disposa d'una xarxa territorial de 22 centres de normalització lingüística i 146 punts d'atenció arreu de Catalunya.

Les activitats del CPNL es difonen a través dels perfils de xarxes socials corporatius que en conjunt han experimentat un creixement dels seguidors d'un 24,5 % respecte del 2021. Quant a la presència digital, durant el 2022 el CPNL ha potenciat la seva activitat a xarxes, tant per difondre-hi continguts divulgatius com per donar suport als usuaris. El creixement de les inscripcions també ha anat acompanyat d'un increment de les visites al web del CPNL, amb un total de 11.187.519.

L'objectiu del CPNL és facilitar a la població adulta l'accés al coneixement del català i afavorir-ne l'ús, seguint tres eixos estratègics: l'ensenyament i la igualtat d'oportunitats; l'ús interpersonal i la cohesió social, i l'ús professional, la disponibilitat i l'oferta en català. Assolir aquests objectius i consolidar la funció vertebradora del CPNL és possible gràcies al treball en xarxa i al compromís dels diferents ens que en formen part.

Vols compartir aquesta notícia?