En els 50 anys de la mort de Caterina Albert
Retalls de llengua
Les dones de manera tenaç i persistent han anat ocupant espais que els havien estat vetats i cada dia més ocupen llocs de responsabilitat privada i pública.
Aquest any fa 50 anys que va morir Caterina Albert, la gran escriptora modernista, que signava amb el pseudònim Víctor Català.
Caterina Albert, nascuda a l'Escala el 1869, i sobretot coneguda per la seva novel·la Solitud, es va veure obligada a amagar la seva identitat femenina arran de l'escàndol que va suposar a l'època que una dona jove fos l'autora del monòleg La infanticida.
Era al tombant del segle xx. Les dones no tenien ni tan sols dret a vot. A l'Estat espanyol no s'aconseguiria fins al 1931. Van votar per "primera" vegada a les eleccions de 1933. No obstant això, les primeres dones que van votar van ser les dones de Canet de Mar, el 16 d'abril de 1933, en un referèndum sobre la construcció del mercat municipal.
Els drets aconseguits es van perdre durant la dictadura franquista, quan les dones havien de demanar permís per casar-se, per treballar, per sortir a l'estranger...
D'aleshores ençà ha plogut molt i les dones de manera tenaç i persistent han anat ocupant espais que els havien estat vetats i cada dia més ocupen llocs de responsabilitat privada i pública.
Aquest fet ha provocat l'adaptació de molta terminologia, especialment en l'àmbit laboral, pel que fa al tractament de gènere. I cada vegada més no sabem com dirigir-nos als usuaris, oïdors o destinataris de les nostres intervencions.
"Benvinguts i benvingudes"?
"Catalans i catalanes"?
Com que conviuen sensibilitats i contextos diferents la solució no és senzilla. La llengua catalana, com totes les llengües romàniques, té un sistema morfològic concret, i adaptar-lo per aconseguir la igualtat i visibilitat femenines no sempre resulta còmode per a tothom.
La Generalitat de Catalunya ja fa uns anys que va publicar la Guia d'usos no sexistes de la llengua en els textos de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, que pot servir de guia en cas de dubte quan hàgim d'escriure textos públics. Us l'enllacem perquè la pugueu consultar, ja que aporta criteris i algunes possibles solucions.
I us enllacem, també l'espai "Repensar el gènere" de la pàgina del GELA (Grup d'Estudi de les Llengües Amenaçades, de la UB), on trobareu documentació i articles sobre aquest tema.