INFORME DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA 2015. ALGUNES DADES
Socioeconòmic
Desembre 2016
L'informe de Política Lingüística, que es va presentar el novembre passat, recull, any rere any, les principals dades relacionades amb la situació de la nostra llengua, obtingudes a partir de fonts estadístiques diverses (Cens de població, Enquesta d'usos lingüístics, Ofercat, etc.).
El novembre passat es va presentar l'Informe de política lingüística del 2015. Aquest document recull, any rere any, les principals dades relacionades amb la situació de la nostra llengua, obtingudes a partir de fonts estadístiques diverses (Cens de població, Enquesta d'usos lingüístics, Ofercat, etc.). També recull les polítiques lingüístiques que s'impulsen des del Govern.
La principal conclusió a què arriba és que la situació lingüística de la societat catalana no ha canviat substancialment en els darrers anys. Així, es manté força estable el nombre de persones que afirmen entendre el català (94,3%) i augmenten de manera molt lleugera els altres tres factors: el sap parlar (80,4%), el sap llegir (82,4%) i el sap escriure (60,4%).
Per territoris, Terres de l'Ebre, Ponent i Comarques centrals són les zones amb un coneixement més alt del català; Girona se situa en 5è lloc, amb un 79,30 % de coneixement. Sant Cugat del Vallès destaca com la població amb un índex més alt de persones que el saben parlar i Santa Coloma de Gramanet tanca la llista de les 50 poblacions més grans de Catalunya. Entre les cinc primeres hi trobem Girona (3a) i Olot (5a).
El català és present al 30% dels webs de les grans marques comercials i al 60 % dels seus telèfons d'atenció. Per sectors, subministraments de la llar és el que encapçala el rànquing, amb un 73,5%, i el tanca higiene i cura personal, amb un 5,8%. En posicions intermèdies hi ha alimentació (47%) i roba (31,8%).
Pel que fa a la presència del català en la documentació mercantil, continua una certa tendència a la baixa; així al 2015 representa un 14,8 % del total mentre que dos anys abans arribava al 16,1%.
En referència al foment de l'ús, cal destacar els més de 13 milions de consultes adreçades al servei en línia d'Optimot des de la seva creació, les més de 100.000 parelles lingüístiques des del 2003, el suport (via subvenció) a 41 projectes empresarials, els 70 projectes de foment de l'ús del català impulsats per entitats diverses o les 171 entitats que formen el Cens d'entitats de foment de la llengua catalana.
Per acabar, destacar que segons aquest mateix informe, el 99,2% de la població nascuda a la Val d'Aran entén l'occità aranès.
A www.gencat.cat/llengua/informe hi podeu trobar l'informe complet.