Juguem net amb el català (i II)
Esports
Continuem amb el futbol, que hem de recordar que en català és una paraula aguda, amb la o com a vocal tònica.
Continuem amb el futbol, que hem de recordar que en català és una paraula aguda, amb la o com a vocal tònica. Els jugadors surten del vestidor (el vestuari només són les peces de vestir) i es disposen a jugar un emocionant derbi (partit entre equips d'una mateixa ciutat, tradicionalment enfrontats). Els titulars al camp i els suplents a la banqueta (banquillo), alguns amb xandall.
L'àrbitre i els seus assistents, jutges de línia o liniers han de controlar que tot estigui correcte: els porters al seu lloc, la pilota ben inflada, les xarxes de la porteria (porta) en bon estat i, amb els capitans al cercle central, ja pot xiular (pitar) l'inici del partit.
I comencen també les tertúlies dels aficionats -o afeccionats-, que mai es posen d'acord sobre si la jugada era o no penal, si el davanter estava en fora de joc -o orsai-, si el porter l'havia d'haver blocat o ha fet bé de rebutjar-la (despejar-la) o si la rematada (remat) en xilena era la millor opció per enviar la pilota -o bimba- al fons de la porteria.
Mentrestant, al camp se succeeixen els driblatges, les regatejades, les rematades (remats) i fins i tot alguna tisora o salt anglès. Els jugadors intenten túnels, cops de cap o xilenes (tisora feta d'esquena); tot s'hi val per aconseguir batre el rival, sempre vigilant, és clar, que no caigui alguna tarjeta (tarja) groga d'amonestació, o vermella d'expulsió.
S'acaba el partit i el campió a celebrar-ho i el derrotat cap a casa tot parlant de tòpics: que si no hi ha rival senzill, que si el futbol és així, que si no parlem de l'àrbitre però ens ha perjudicat. En fi, que futbol és futbol, com deia aquell.
* Entre parèntesis i en cursiva les paraules incorrectes, que hauríem d'eliminar del lèxic del futbol.
I TU, JUGUES EN CATALÀ?
S'acosten les festes de Nadal i qui més qui menys alguna joguina haurà de comprar. Actualment molts jocs i joguines ja tenen la seva versió en català. Des del Centre de Normalització Lingüística de Girona en volem fomentar l'ús i per això tornem a posar en marxa la campanya "I tu, jugues en català?", que té per objectiu difondre els jocs en català a través de les botigues que els venen, del catàleg actualitzat de productes i de fabricants, de l'app per a mòbils i, aquest any, de la tercera edició del concurs de fotografia, ara obert a tot Catalunya.
I vosaltres, jugareu en català? Trobareu tota la informació a cpnl.cat/jocs.