La Viquipèdia fa vint anys!
Retalls de llengua
La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet, que utilitza un programa lliure. N'hi ha versions en més de 280 llengües. L'edició catalana va ser la tercera a aparèixer i la segona del món a publicar articles, després de l'anglesa, i actualment és la vintena del món que en té més, amb 674.213.
Tothom hi pot contribuir. Només cal escollir un tema, i escriure'n un article, que es poden iniciar com petites introduccions, que van creixent amb el temps, gràcies a les diferents aportacions.
Xavier Dengra, viquipedista, deia a VilaWeb fa uns dies: "Per a contribuir a la Viquipèdia calen tres elements i prou: ganes, un mínim de domini lingüístic i capacitat per a aportar referències als temes. Jo vaig començar així. Tenia catorze anys, feia tercer d'ESO i era a casa fent un puré de patates amb ma mare. Vaig voler mirar a internet com es feia, en català, i vaig veure que a la Viquipèdia no hi era. Tan sols hi havia l'entrada en anglès i en castellà. En aquella època encara hi havia moltes mancances a la versió catalana. Jo no en sabia gens, però vaig escriure un text i vaig penjar una foto del puré que fèiem. Doncs encara hi és, òbviament modificat i ampliat."
És important la presència del català a la Viquipèdia perquè les entrades reflecteixen una manera de veure el món en cada llengua. A més, cada Viquipèdia té la seva manera d'escriure i les seves regles, i un ús determinat dels gentilicis. Les referències que trobem al final ens donen la veracitat de les dades de cada entrada.
La Viquipèdia també és activa a les xarxes socials i piula en relació amb la realitat: fa uns dies, concretament el dia 22 de març, piulava demanant voluntaris per traduir del castellà al català l'entrada sobre "La paradoxa de l'elecció", enllaçada en una piulada del programa Nexes de TV3: https://twitter.com/Viquipedia/status/1374017436119351298, doncs bé, el dia 22 mateix en teníem la versió ampliada en català: https://ca.wikipedia.org/wiki/Paradoxa_de_l%27elecci%C3%B3
Una demostració més de la força de la feina col·laborativa. Tots nosaltres ens hem sorprès buscant un fet recent, gairebé immediat, a la Viquipèdia i més d'un cop hem exclamat: ostres, ja hi és!