Veus del món a Barcelona
Acolliment
Recull de 107 històries de nous barcelonins i barcelonines
Aquest llibre, editat l'any 2007 pel CPNL, és un recull d'experiències de 107 persones d'arreu del món que han vingut a viure a Barcelona. Ens parlen de vivències i sensacions que han tingut en arribar, del que els ha sorprès, del que han trobat a faltar... en definitiva, ens parlen de sentiments. En molts casos, els autors o les autores estableixen un pont entre les seves cultures i la realitat de Barcelona i el que en resulta és un seguit de contrastos apassionants i sorprenents.
Veus del món a Barcelona és un llibre insòlit que recull 107 històries personals escrites en llengua catalana per alumnes d’arreu del món que es troben en la primera fase d’aprenentatge de català a Barcelona.
Els autors i les autores d’aquest llibre col·lectiu parlen de com veuen Barcelona i la gent que hi viu; de tot allò que els ha sorprès més dels costums, del caràcter i de la manera de fer dels barcelonins. Gairebé res s’escapa de la curiositat i l’observació d’aquests aprenents de català: la feina, la llengua, l’educació, el temps de lleure, els horaris, el paisatge, l’arquitectura i, sobretot,
Aquesta idea va sorgir del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona quan va convidar els alumnes dels cursos bàsics de català a participar en un concurs. Es tractava de posar per escrit quines havien estat les coses que més els havien sobtat en arribar a Barcelona contraposant-les, alhora, amb els aspectes del seu país o ciutat que poguessin despertar la curiositat de
La resposta a la convocatòria va ser tot un èxit, de manera que 235 alumnes procedents dels cinc continents van presentar per escrit la seva visió particular sobre Barcelona. Davant la impossibilitat de publicar tots els textos presentats, se’n va haver de fer una selecció en funció de la seva originalitat i expressivitat, que s’ha intentat que fos el més representativa possible. De bon començament, es va valorar més allò que es comunicava que no pas la qualitat lingüística dels escrits. Per això, els textos han sofert les mínimes correccions i s’ha intentat respectar les expressions pròpies de la primera fase d’aprenentatge de la llengua.
El resultat final és aquesta recopilació d’experiències, observacions, percepcions i sentiments que hem anomenat Veus del món a Barcelona, d’interès general per a tots els públics que, a més, esdevindrà lectura recomanada en els cursos bàsics de català.
El conjunt d’aquests treballs forma un material valuós que aporta elements d’anàlisi i reflexió sobre la nostra societat i la realitat dels nouvinguts. D’altra banda, la singularitat de Veus del món a Barcelona rau en el fet que és una obra escrita des de la diversitat, en llengua catalana i que aporta un punt de vista intercultural amb un tarannà inèdit i fresc.
El projecte Veus del món a Barcelona s’ha dut a terme en el marc del pla d’acolliment lingüístic impulsat des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona (CNLB) per als cursos de primer nivell de català. En els darrers quatre anys, aquest pla ha permès triplicar el nombre d’inscripcions als cursos bàsics de català fins arribar el
En aquest nou context pedagògic, la publicació del llibre Veus del món a Barcelona adquireix un doble sentit: un de molt especial per als alumnes que hi han participat; i un altre, no menys important, per als alumnes que a partir d’ara s’inscriuran als cursos i llegiran les experiències que han escrit els seus companys com un referent que els encoratjarà a avançar en el seu aprenentatge i en la seva vida a la ciutat.
Centre de Normalització Lingüística de Barcelona