Veus del món a Barcelona 2008

Acolliment

108 històries de nous barcelonins i barcelonines

Veus del món a Barcelona 2008 és un recull de les opinions que tenen sobre Barcelona els alumnes nouvinguts d’arreu del món que fan cursos bàsics de català a la ciutat. El llibre es compon de 108 relats que formen una reveladora radiografia de la ciutat vista amb els ulls dels qui l’acaben de descobrir.

L’any 2008, les aules d’acolliment lingüístic del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona han rebut 25.000 inscripcions d’alumnes procedents de 127 països diferents. Les trajectòries vitals d’aquests alumnes són molt diverses, així com els seus perfils sociològics. Es tracta d’un univers que inclou persones de totes les franges d’edat –a partir dels 18 anys– amb un ampli ventall d’oficis, formacions, currículums laborals i nivells socioculturals. Però tots ells tenen una motivació en comú: la inquietud per aprendre català.

Els grups d’alumnes que configuren cada classe no s’agrupen per nacionalitat, ni per nivell d’estudis, ni per categoria professional, tal com succeeix en altres àmbits de la societat. Aquesta circumstància propicia una barreja intercultural inèdita que dóna lloc a experiències úniques dins les aules. Les classes són tot un exemple d’acceptació activa de la diversitat, de respecte a les diferències, de tolerància i de convivència, ja que l’aula és el marc d’un conjunt de relacions de contacte i d’intercanvi entre cultures que fomenta l’enriquiment mutu.

La primera edició de Veus del món a Barcelona, de l’abril de 2007, es va plantejar com un instrument de participació de l’alumnat a l’aula que havia de recollir aquesta realitat tan diversa i alhora donar-la a conèixer a l’opinió pública, amb l’objectiu d’establir un pont de comunicació entre les persones nouvingudes i la societat que les acull.

La bona acceptació de què va gaudir la primera experiència ens ha engrescat a reeditar-la aquest any 2008 dins del programa Barcelona Diàleg Intercultural. Així doncs, l’activitat s’ha repetit i s’han seleccionat 108 textos –dels 218 que s’hi van presentar– escrits per alumnes de 45 nacionalitats diferents, que, com en l’edició anterior, s’han corregit mínimament intentant respectar les expressions pròpies de la primera fase d’aprenentatge de la llengua. A l’hora de seleccionar els textos s’ha tingut en compte la màxima representativitat de països i s’ha procurat evitar la repetició de narracions semblants.

En l’edició d’aquest any s’inclou un DVD que ha produït i editat la Casa de les Llengües. És un document audiovisual amb els testimonis orals de vint-i-cinc alumnes que expliquen les seves vivències en la seva llengua d’origen i en català. A www.veusdelmon.cat s’hi poden escoltar els relats de setanta-quatre alumnes més que també han participat en aquesta iniciativa.

Des de la primera edició, Veus del món a Barcelona s’ha convertit en una eina didàctica important als cursos bàsics de català. La lectura dels seus relats es recomana als nous alumnes perquè els fa partícips de les experiències que han escrit els seus companys i els pot ajudar en el seu aprenentatge i en la seva vida a la ciutat. D’altra banda, el llibre es pot consultar a la xarxa de Biblioteques de Barcelona i també es llegeix als clubs de lectura de català bàsic organitzats amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

Vols compartir aquesta publicació?