El Consorci per a la Normalització Lingüística engega a Santa Coloma de Farners una campanya perquè els catalanoparlants no abandonin la llengua quan s'adrecen a persones nouvingudes o desconegudes
"Pots mantenir l'ús de la llengua catalana durant 21 dies ininterromputs?" Aquest és el repte que proposa la campanya "21 dies. D'entrada, en català": mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom. Es tracta de no canviar de llengua en situacions en què habitualment es fa. Els experts consideren que es necessiten 21 dies per consolidar un nou hàbit; per això el repte té aquesta durada.
La campanya es durà a terme entre el 14 de novembre i el 15 de desembre de 2022 a Santa Coloma de Farners. Al llarg d'aquests dies es penjaran cartells i banderoles i es repartiran targetes que explicaran l'objectiu de l'actuació. El divendres 2 de desembre, a les 6 de la tarda, tindrà lloc l'acte central, que comptarà amb la presència de la nova directora esportiva a l'Uni i exjugadora de bàsquet Laia Palau, i en el qual també hi participaran alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, participants al Voluntariat per la llengua, alumnes de l'Escola d'Adults Municipals, diferents entitats del municipi i altres representants del teixit associatiu i del món polític local.
Els darrers anys han saltat les alarmes pel descens de l'ús del català, sobretot entre els més joves. Segons les estadístiques, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, una conducta considerada perjudicial per a la supervivència del català perquè fa que desaparegui de tots els espais i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar. Per això hi ha consens que cal modificar aquest hàbit a fi de fer la llengua útil i necessària i per ajudar els qui l'aprenen a practicar-la fora de l'aula. "D'entrada, parla en català amb tothom." Aquest és el repte que es proposa als colomencs: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom.
La campanya també es difondrà per les xarxes (Facebook, Twitter i Instagram), per mitjà de les quals es donaran a conèixer els objectius de l'actuació, testimonis personals i altres iniciatives semblants. La intenció dels organitzadors és que més endavant es pugui exportar a altres municipis de les comarques gironines.