L'Oficina de Català de Blanes retransmet en directe un cicle de conferències sobre llengua i cultura catalanes organitzades per la Casa de Cultura de Girona
Els dimarts 15, 22 i 29 de novembre, a les 7 de la tarda, el Casino de Blanes s’ha convertit en seu de les conferències sobre llengua que organitza la Casa de Cultura de Girona.
L’Oficina de Català de Blanes s’ha sumat a la iniciativa de retransmetre en directe el cicle de conferències “La Llengua i la Cultura Catalanes avui. Parlem-ne per saber-ne més. Parlem-ne per no deixar de parlar-la”.
Conduïdes per la socilingüísta Maite Puigdevall, en aquestes xerrades s’hi debat la situació del català des de diferents àmbits amb professionals. El tret de sortida el va donar el director general de Política Lingüística, Xavier Vila, el dia 8 de novembre, i hi han participat periodistes, filòlegs i protagonistes del món de la cultura catalana.
Les xerrades que s’han transmès a Blanes han estat la del 15 de novembre, amb Dídac Romagós, coordinador de Ràdio Vilablareix, i Eva Piquer, escriptora i periodista del mitjà digital Catorze.cat, en què es va parlar del periodisme “tranquil” i de qualitat que es practica en els mitjans petits, de la necessitat que el català esdevingui llengua oficial única i dels diferents estàndards de qualitat pel que fa a la llengua.
El dia 22 de novembre es va retransmetre la conferència sobre la qualitat i la versatilitat del català, amb Ona Domènech, doctora en lingüística aplicada per la UP, i Pau Vidal, filòleg, escriptor i traductor. Aquests dos ponents van estar d’acord que la qualitat lingüística és una qüestió que interessa totes les llengües, però en el cas del català és un tema preocupant perquè hi ha signes clars de deteriorament de la llengua en aspectes molt essencials i estrucutrals, com la morfologia, la fonètica i la sintaxi, i no pas en d’altres més irrellevants, com el lèxic. Els dos ponents van insistir en la necessitat de dominar els diferents registres en l’estudi d’una llengua, i en el perill de perdre el registre col·loquial i dialectal en el cas del català.
El dia 29 de novembre es va parlar sobre la cultura catalana amb la Carlota Gurt, escriptora i traductora, i Roger Mas, cantautor. Els ponents van destacar la importància de preservar la genuïnitat de la llengua, però també la d’innovar i de potenciar la creativitat. Tots dos van denunciar la precarització del sector cultural i la necessitat que s'inverteixi més en cultura en un sentit ampli, no només en infraestructures. Es va acabar la xerrada amb la manifestació de la gran creativitat i el talent del sector: molts i bons traductors, escriptors, una de les llengües que té més poesia musicada… Sens dubte, bons auguris pel futur de la cultura catalana
En aquest cicle hi han col·laborat el Consorci per la Normalització Lingüística, els serveis lingüístics de la Diputació de Girona i Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.