Parelles lingüístiques a l'Institut Manuel Sales i Ferré d'Ulldecona
Dins de les activitats del Voluntariat per la llengua es va presentar el programa al professorat de llengua catalana i a la responsable de Llengua i Cohesió (LiC) de l'Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona.
Fa alguns cursos, la referent LiC (Llengua i Cohesió) del Departament d'Educació de la comarca i una de les professores de llengua catalana de l'Institut Manuel Sales i Ferré, de la població d'Ulldecona (Montsià), es van posar en contacte amb el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) per demanar informació sobre el funcionament del Voluntariat per la llengua (VxL), ja que els semblava una bona eina de participació i de cohesió entre l'alumnat. Però, sobretot, una forma d'ajudar l'alumnat nouvingut a usar la llengua.
La dinamitzadora del VxL a les Terres de l'Ebre va fer una sessió de presentació del programa a la sala d'actes de l'institut, durant la qual es va projectar el vídeo 10 cites. Sona i Renata, en què es veu el desenvolupament d'una trobada d'una parella lingüística de dues joves. Hi va assistir l’alumnat del centre que havia manifestat prèviament el seu interès a participar-hi, davant de la crida de la professora impulsora. S'hi van interessar tant els alumnes catalanoparlants com els no catalanoparlants.
A continuació, es va organitzar una sessió pràctica per parelles o grups amb un repertori de 20 preguntes de conversa inicial de presentació personal facilitat per la dinamitzadora. Alguns també van llegir i comentar un text de lectura fàcil que també se’ls va lliurar. La professora va organitzar parelles o grups de tres i, la setmana següent, ja van començar a quedar per a properes vegades per fer conversa i lectura fàcil, tant a l'hora del pati com fora del centre.
El curs següent, tot i la pandèmia, alguns alumnes participants van continuar, de forma telemàtica o al centre, però aquest curs han tornat a començar amb més embranzida. De moment, hi ha vint parelles lingüístiques actives formades entre l'alumnat del centre.
Val a dir que, a través del referent comarcal de Llengua i Cultura (LiC) del Departament d'Educació, altres instituts i centres educatius del Montsià s'hi han interessat i també s'ha presentat el programa i els materials de conversa a l'Institut Alfacs, de la Ràpita; a l’Institut Les Planes, i al Centre de Formació d'Adults (CFA) d'Amposta, on també s'hi han fet unes 10 parelles lingüístiques.