Acte de commemoració del 20è aniversari del Voluntariat per la llengua a les Terres de l’Ebre
El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) va organitzar el dia 27 de juny l'acte commemoratiu del 20è aniversari del programa Voluntariat per la llengua (VxL), a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.
L'acte va ser introduït per Irene Prades, directora de la Biblioteca, i va comptar amb les intervencions de Jordi Duran, director del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre; Victòria Almuni, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre, i Mar Lleixà, primera tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Tortosa.
Durant la celebració es van lliurar guardons de reconeixement a entitats ebrenques col·laboradores del programa: Programa Inserció Laboral Ebre - UTE Fundació Mercè Fontanilles Resilis, Ajuntament de Tivenys, Centre de Formació d'Adults Sebastià Juan Arbó d'Amposta, Associació Obre't Ebre, Associació Atzavara-Arrels, Casal Cívic i Comunitari d'Alcanar, Càritas Parroquial de Gandesa, Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre i Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.
També es va obsequiar amb una tassa del Vxl a una vintena de persones, voluntàries i aprenentes, que al llarg dels anys s'han implicat de manera especial en la formació de parelles lingüístiques a diferents localitats de les Terres de l'Ebre. Finalment, hi va haver un record especial per al que va ser degà dels voluntaris lingüístics ebrencs, el tortosí Bernat Monllaó Bellobí, que va traspassar l'any passat.
L'acte es va tancar amb un divertit espectacle de màgia a càrrec d'Eduard Juanola, el qual girava a l'entorn de la connexió que es produeix entre les parelles lingüístiques.
El Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística, per a practicar català a través de la conversa. Se basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.
El VxL va nàixer l'any 2003 i ja hi han passat més de 150.000 parelles. Ha sigut reconegut per la Unió Europea i adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i a Flandes (Bèlgica). L'any 2022 se van formar 239 parelles lingüístiques a les Terres de l'Ebre.