Propostes finalistes del concurs El Meu Neologisme, en què han participat quatre grups de tercer d'ESO de l'Institut Mollet
Servei d'Assessorament Lingüístic, Ús professional
“Xarrupaidees”, “campanista”, "llibrisme" i “deurejar” són les propostes finalistes de l'Institut Mollet, que han participat en el concurs, organitzat pel TERMCAT, com a treball previ de la xerrada "Joc de termes: el poder del coneixement".
Els criteris que el TERMCAT ha emprat per triar els termes finalistes són si les propostes eren originals i ben treballades, si s'havien aplicat els recursos de formació de mots que els centres havien treballat a classe prèviament sobre un material didàctic preparat pel TERMCAT i, també, la dificultat d'imaginar conceptes nous i de buscar un format de difusió atractiu.
Els termes finalistes són:
- xarrupaidees Persona que roba idees d’altres persones i se les fa seves. (3r A)
- campanista Persona que falta a classe habitualment. (3r B)
- llibrisme Obsessió pels llibres. (3r C)
- deurejar Acció de fer els deures. (3r D)
Aquest concurs s'organitza en el marc de les xerrades que es van iniciar l'any 2013, arran de l'acord d'adhesió al Voluntariat per la llengua de la Fundació Sanitària Mollet, amb la col·laboració del Centre de Terminologia de la llengua catalana, amb la voluntat d'apropar els recursos que ofereix el web del TERMCAT, sobretot a l'alumnat de batxillerat dels centres de la ciutat, per donar-los eines útils en els treballs de recerca, per exemple, però també per als docents i per al públic en general, ja que moltes vegades no sabem treure prou profit dels recursos que la xarxa ens proporciona.
Des de l'any 2017, el TERMCAT fa arribar als centres docents participants activitats prèvies per treballar i proposa que l'alumnat sigui creador de termes i participi en el concurs El Meu Neologisme. Com l'explico als companys?
Aquesta és ja és la vuitena xerrada que el TERMCAT, amb la col·laboració del Servei de Català (CPNL), l'Hospital de Mollet i l'Ajuntament proposen als centres educatius de Mollet. L’èxit de participació va fer desdoblar la xerrada en dues jornades: una que es va fer el 28 de febrer i que va coincidir amb el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries o Rares, amb els grups de l’Escola Sant Gervasi, de l’Institut Aiguaviva, l’Institut Gallecs i l’Institut Vicenç Plantada, i la d’avui, en què s’ha treballat terminologia del 8M amb els quatre grups de l’Institut Mollet, com sostre de vidre, terra enganxós o precipici de vidre.
En la xerrada, a part d'explicar què són els termes, la terminologia, què fa el TERMCAT i com es fa un diccionari, s'han pogut aprendre conceptes nous i s'han comentat termes com PCR, via verda, navegar, pírcing o seminari web.
Agraïm la participació dels alumnes, que s'han convertit en terminòlegs i han creat noves paraules en català; la tasca dels tutors, que han treballat prèviament els recursos de formació de termes a classe, han engrescat els alumnes i han fet la selecció de propostes per enviar-les al TERMCAT abans de la xerrada; la col·laboració de M. Antònia Julià Berruezo, terminòloga i cap de projectes de l'àmbit biomèdic del Centre de Terminologia de la llengua catalana (TERMCAT), i de l'equip del Centre que, a part de compartir la xerrada "Joc de termes: el poder del coneixement" i el material previ que s'envia als tutors, han valorat les propostes terminològiques i, també, n'han escollit les finalistes i, finalment, la cooperació de la Fundació Sanitària Mollet, que no només cedeix l'espai, sinó que també va ser la llavor d'aquestes xerrades, i de l'Ajuntament de Mollet, en representació de tots els centres educatius de batxillerat de la ciutat.