Vols practicar el català o ajudar a practicar-lo?

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització lingüística. El VxL es va iniciar el 2003, des d'aleshores ha format més de 150.000 parelles lingüístiques i ha tingut la col·laboració de més de 10.000 entitats i establiments col·laboradors a tot Catalunya.

Al CNL El Prat de Llobregat ja hi ha hagut més de 1.500 parelles lingüístiques i hi han col·laborat més de 90 entitats i establiments

  • 10 anys de Clubs de Lectura Fàcil del VxL al Prat de Llobregat

    El CNL organitza dos Clubs de Lectura Fàcil per als participants al VxL, que es fan cada 15 dies a la Biblioteca Antonio Martín. La Montserrat De Albert condueix el Club que es reuneix els dimarts a les 19 h i la Neus Turell condueix el Club del dijous a les 16.15 h. 

    Apunteu-vos-hi!

  • 5 anys de tertúlies del VxL al Prat de Llobregat

    Hi ha dues tertúlies diferents, totes dues a les 17 h al CNL. La tertúlia de dilluns està moderada per Encarna Guillermo i la de dimecres, per Antònia García. 

    Si voleu participar en les tertúlies, empleneu el formulari

     

  • Em pregunten com es diuen en català els articles que hi ha a la botiga i els ajudo

    Aquest grup és obert a totes les persones amb diversitat funcional a qui els vingui de gust conversar en català, tot i que sobretot hi assisteixen usuaris de la Fundació Rubricatus i de la Llar Hebre. Les voluntàries Pilar Íñigo i M. Carme Ávila en són les moderadores.

PARELLES LINGÜÍSTIQUES EN ÀMBITS ESPECÍFICS

El Voluntariat per la llengua, a més de fer parelles lingüístiques entre persones majors d'edat que parlen català habitualment (voluntaris) i d'altres que en tenen un nivell mínim però necessiten practicar-lo, s'adapta fàcilment a tota mena d'àmbits amb fórmules específiques per a cadascun dels col·lectius:

 A les empreses i a la sanitat, facilitant que totes les persones que tenen coneixements bàsics de català oral el puguin practicar amb companys de la feina o amb persones externes que parlen habitualment el català.

Més de 600 parelles lingüístiques formades a empreses i centres sanitaris com ara T-Systems, Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), l'Hospital Sant Joan de Reus o el Centre Maria Gay de Girona, entre d'altres. 

A la justícia, per facilitar la pràctica del català als interns als centres penitenciaris o als treballadors d'aquest àmbit. Més de 1.000 parelles lingüístiques formades a centres penitenciaris (com ara Brians o Lledoners), centres educatius de Justícia juvenil (com ara l'Alzina) o serveis territorials de Justícia de Tarragona o Girona, entre d'altres. 

A l'esport, amb el pla "Mou-te en català!", que fomenta l'ús de la llengua catalana entre els professionals i els esportistes a entitats i centres esportius. Més de 300 parelles lingüístiques formades a serveis o centres esportius com ara Fundació Claror, Zona esportiva Diagonal (Gavà) o el Club Natació Terrassa, entre d'altres.

A la diversitat funcional, de la mà d'entitats que atenen persones amb discapacitat o malaltia mental. Més de 500 parelles lingüístiques formades a la Fundació Rubricatus i Llars Hebre, FEMAREC o la Fundació Ramon Noguera, entre d'altres.

A la diversitat religiosa, per fer parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions religioses. Més de 100 de formades en col·laboració amb Atzavara-Arrels o els Germans Carmelites de Badalona, entre d'altres.

A l'educació i la cultura, col·laborant amb AMPA, centres de formació d'adults, biblioteques i tot tipus d'associacions culturals. Més de 4.000 parelles lingüístiques formades en associacions de mares i pares d'alumnes d'arreu del país, universitats, colles castelleres o de geganters, centres excursionistes, casals, etc.     

TAMBÉ T'INTERESSARÀ

Tota la informació al portal de VxL

Entra