S'inicia el projecte 'Tàndem cultural' per afavorir la conversa en català i la creació de noves parelles lingüístiques

Voluntariat per la llengua

La iniciativa compta amb la participació del Voluntariat per la llengua, programa de la Secretaria de Política Lingüística que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Impulsat per Òmnium Cultural i amb la col·laboració d'Apropa Cultura, facilita als participants l'accés gratuït a espectacles culturals i promou l'ús social de la llengua catalana

Les persones que volen practicar el català disposen d'un nou espai de trobada per compartir converses amb catalanoparlants habituals. Es tracta de Tàndem cultural, un projecte impulsat per Òmnium Cultural amb la col·laboració del Voluntariat per la llengua, programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), d'Apropa Cultura i d'altres agents d'arreu del territori. El projecte neix amb la voluntat d'impulsar l'ús social del català, facilitar l'accés a la cultura, generar vincles entre persones de procedències diverses i reforçar el sentiment de pertinença col·lectiva a través de la llengua.

Tàndem cultural ofereix una selecció d'activitats culturals gratuïtes que inclouen un tast de parella lingüística just abans de cada activitat. La proposta s'adreça d'una banda, a aprenents de català i, de l'altra, a catalanoparlants habituals (especialment socis d'Òmnium). Els aprenents de català a qui es dirigeix aquesta proposta són les persones inscrites al VxL que encara no tenen assignada una parella lingüística i els alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, a partir del curs bàsic 3, que necessiten practicar la llengua per adquirir fluïdesa i que no participen en el VxL.


Com es pot participar en Tàndem cultural?

A partir d'avui, dimecres 13 d'octubre, i fins al 17, tant les persones que volen practicar la llengua (aprenents) com aquelles que volen ajudar-les a fer-ho (voluntaris) s'hi podran apuntar individualment i de forma gratuïta a través de la pàgina www.tandemcultural.cat. Podran escollir d'entre la programació d'activitats que s'organitzarà arreu de Catalunya per a aquest mes (teatre, cinema, música, dansa, visites comentades, màgia, etc.). Del novembre en endavant, els períodes d'inscripció restaran oberts del 5 al 10 de cada mes.
Un cop inscrits, i d'acord amb criteris prèviament establerts, Òmnium formarà parelles lingüístiques puntuals que es trobaran una hora abans de l'inici de l'activitat cultural i que, si ho volen, podran reprendre la conversa al final de l'activitat, per enraonar al voltant de l'experiència cultural compartida. Posteriorment, valoraran la trobada en una enquesta de satisfacció que els passarà l'entitat i, si ho consideren oportú, podran demanar la inscripció en el VxL o més informació sobre la dinàmica del programa.

Amb la intenció que aquesta iniciativa pugui repetir-se cada mes, Òmnium Cultural farà una selecció mensual de programació cultural per territori, dins de l'oferta d'Apropa Cultura i també dins de l'oferta cultural general, i n'assumirà el cost perquè puguin ser gratuïtes tant per als aprenents com per als voluntaris.


Un nou impuls al VxL

El Voluntariat per la llengua consisteix a practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català habitualment, i una persona aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Des que es va crear el 2003, s'han format més de 150.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).

A causa de les restriccions de mobilitat per la COVID-19, darrerament s'ha fomentat la modalitat del VxL virtual perquè les parelles puguin continuar fent converses en llengua catalana a través de mitjans telemàtics. Durant la pandèmia, ha crescut la demanda per practicar el català oral i actualment hi ha moltes persones inscrites en el VxL com a aprenents, que estan esperant voluntaris (catalanoparlants habituals) per formar parelles lingüístiques i practicar-hi la llengua.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?