Vols practicar el català o ajudar a practicar-lo?
El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització lingüística. El VxL es va iniciar el 2003, des d'aleshores ha format més de 150.000 parelles lingüístiques i ha tingut la col·laboració de més de 10.000 entitats i establiments col·laboradors a tot Catalunya.
Al CNL de Lleida ja hi ha hagut més de 6000 parelles lingüístiques i hi han col·laborat unes 240 entitats i establiments.
-
Quan ja pots riure d'una broma en una llengua que estàs aprenent
El nostre català va millorar, però el més important és que, amb el Jordi, vam passar el llindar de la cultura catalana!
Marcel i Patrícia, aprenents del Voluntariat per la llengua del CNL de Lleida
-
Aprendre català facilita la integració en aquest país, la recerca de feina i la relació amb la gent local
Al meu entendre, heu de respectar el país on viviu, especialment la seva cultura, les seves costums i, per descomptat, la seva llengua.
Vaida, aprenenta del VxL virtual gestionada pel CNL de Lleida
-
Conèixer Dublín i practicar el català des de casa gràcies al VxL virtual
Ho aconsello molt per a la gent que ve de fora i té vergonya de practicar al carrer amb gent desconeguda, és bona manera d'animar-se i millorar molt el català.
Alejandra, aprenenta del VxL en modalitat virtual d'una de les parelles lingüístiques que gestiona el CNL de Lleida
-
De la Paeria al sofà de casa però sempre connectats
Estem tots dos d´acord que ha estat una experiència molt positiva i enriquidora.
Jordi i Ferran, parella lingüística del VxL del CNL de Lleida
-
Cafè i català: les trobades del dimecres
Penso que passar estones amb la meva aprenenta, l' Aicha, m' ha enriquit ja que a través d' ella he conegut una mica més la seva cultura.
Teresa, voluntària del VxL
-
Gràcies al VxL i al CPNL he après moltes coses de la llengua, la cultura i la societat catalanes
Des que vaig arribar el primer dia, el que em va marcar va ser la benvinguda de la societat, i encara avui en dia, em sento molt ben acollida per tothom.
Melanie, aprenenta del VxL.
PARELLES LINGÜÍSTIQUES EN ÀMBITS ESPECÍFICS
El Voluntariat per la llengua, a més de fer parelles lingüístiques entre persones majors d'edat que parlen català habitualment (voluntaris) i d'altres que en tenen un nivell mínim però necessiten practicar-lo, s'adapta fàcilment a tota mena d'àmbits amb fórmules específiques per a cadascun dels col·lectius:
A les empreses i a la sanitat, facilitant que totes les persones que tenen coneixements bàsics de català oral el puguin practicar amb companys de la feina o amb persones externes que parlen habitualment el català.
Més de 600 parelles lingüístiques formades a empreses i centres sanitaris com ara T-Systems, Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), l'Hospital Sant Joan de Reus o el Centre Maria Gay de Girona, entre d'altres.
A la justícia, per facilitar la pràctica del català als interns als centres penitenciaris o als treballadors d'aquest àmbit. Més de 1.000 parelles lingüístiques formades a centres penitenciaris (com ara Brians o Lledoners), centres educatius de Justícia juvenil (com ara l'Alzina) o serveis territorials de Justícia de Tarragona o Girona, entre d'altres.
A l'esport, amb el pla "Mou-te en català!", que fomenta l'ús de la llengua catalana entre els professionals i els esportistes a entitats i centres esportius. Més de 300 parelles lingüístiques formades a serveis o centres esportius com ara Fundació Claror, Zona esportiva Diagonal (Gavà) o el Club Natació Terrassa, entre d'altres.
A la diversitat funcional, de la mà d'entitats que atenen persones amb discapacitat o malaltia mental. Més de 500 parelles lingüístiques formades a la Fundació Rubricatus i Llars Hebre, FEMAREC o la Fundació Ramon Noguera, entre d'altres.
A la diversitat religiosa, per fer parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions religioses. Més de 100 de formades en col·laboració amb Atzavara-Arrels o els Germans Carmelites de Badalona, entre d'altres.
A l'educació i la cultura, col·laborant amb AMPA, centres de formació d'adults, biblioteques i tot tipus d'associacions culturals. Més de 4.000 parelles lingüístiques formades en associacions de mares i pares d'alumnes d'arreu del país, universitats, colles castelleres o de geganters, centres excursionistes, casals, etc.
TAMBÉ T'INTERESSARÀ
-
Materials
De suport, de difusió, de funcionament i dades i articles sobre el programa
-
El carnet de VxL
Avantatges en equipaments culturals i establiments, també en línia
-
Voluntariat TV
Vídeos del programa
-
Xarxes socials
Comptes principals i territorials